Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Aktuális járványhelyzet Szabadkán, Topolyán és Kishegyesen

2021.07.23
18:15
2021.09.10
17:03
Forrás
Pannon RTV
Kiváló a járványhelyzet Szabadkán. Összesen 7 aktív beteget tartanak nyilván az Észak-bácskai városban. Topolyán és Kishegyesen egyetlen koronavírussal fertőzöttet sem regisztráltak a napokban.

Dr. Bohucki Nebojsa arra figyelmeztet, hogy nyáron a cseppfertőzéses betegségeknek nincs idénye. Ennek ellenére a koronavírus delta variánsát Szerbiában már regisztrálták, amely mintegy 60 százalékkal fertőzőképesebb mint a kórokozó eddig ismeretes variánsai.

Pannon RTV

Legalább 70 százalékos kellene, hogy legyen Szerbiában a beoltottsági arány, hogy elérjük a nyájimmunitást. Szabadkán a lakosok több mint 42 százaléka vette fel eddig valamelyik vakcina mindkét dózisát. Vajdaság 50 százalékos átoltottsággal büszkélkedhet, ami azt jelenti hogy a lakosok fele már beoltatta magát. A járványügyi szakember elmondta mind a négy fajta oltóanyag hatásosan véd a koronavírus ellen. De aki szeretné, a hét vajdasági közegészségügyi intézet bármelyikében vagy akár más laboratóriumokban is leellenőriztetheti vére antitestszintjét.

Dr. Bohucki Nebojsa járványügyi szakember: „Sokszor valaki ellenálló valamilyen fertőző betegségre, de nem tudunk antitesteket találni vagy csak alig-alig regisztráljuk ezeket. Azért, mert az immunrendszer nagyon komplikált. Az antitestek fontosak és a vérben találhatók, de léteznek immunsejtek is, amit nem a vérből állapítunk meg. Tehát ha valakinek van immunitása, lehet alacsony az antitest szintje, azonban amikor kórokozóval találkozik, akkor néhány napon belül nagyon magasra szöknek az antitestek, mert az immunsejtek tudják termelni ezeket a fehérjéket, tehát az antitest nem más mint egy típusú fehérje. Tehát, most nem azzal kellene foglalkozni, hogy kinek mennyi antitestje van, és mérni ezeket, hanem koncentrálni az oltási kampányra.”

Pannon RTV

Hamarosan a harmadik oltást is fel lehet venni, a járványtani tapasztalat szerint a védőoltások keverhetők, mondta dr. Bohucki Nebojsa. Egyébként a szabadkai új városháza oltóponton folyamatos az oltás.

Salhida Birdaini, Szabadka: „Kizárólag az egészségem miatt, a biztonságom és védelmem miatt oltakozom.”

Vanja Jovanović, Szabadka: „A kínai Sinopharm oltóanyagát veszem ma fel, leginkább azért, hogy megóvjam az embereket magam körül, és a biztonságos utazás miatt is.”

Aleksa Kuridža, Szabadka: „A vírustól szeretném magam megóvni, ezért vettem fel a védőoltást.”

Pannon RTV

Dr. Bohucki Nebojsa szerint, csakúgy mint az influenza ellen is, a Covid-19 betegség ellen is évente fel kell majd venni a védőoltást, sőt olyan oltóanyag is megjelenhet, véleménye szerint, amely mindkét kórokozó ellen védelmet biztosít majd.

koronavírus
Szabadka
Kishegyes
Dr. Bohucki Nebojsa
Topolya

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.