Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Aláírták a szerződéseket az MNT ösztöndíjasai

2021.10.20
19:21
2021.10.21
07:50
Forrás
Pannon RTV
Ünnepélyes keretek között írták alá a hallgatók az MNT-vel kötött ösztöndíjszerződéseiket.

A Magyar Nemzeti Tanács az első körben 312 ösztöndíjat ítélt oda elsőéves egyetemi és főiskolai hallgatóknak, illetve 70 demonstrátor számára. A támogatás összege havi nettó 90 és 150 euró dinár ellenértéke, amellyel a szülőföldön való továbbtanulást ösztönzik.

Pannon RTV

A fiatalok Szabadkán, a Városháza dísztermében írták alá a Magyar Nemzeti Tanáccsal kötött 2021–2022. évi ösztöndíjszerződéseiket. Elmondták, hogy a pénzügyi segítségnek köszönhetően kipótolhatják a tanulmányaikkal járó költségeket.

Molnár Emese, elsőéves hallgató, Völgypart: „Nagyon fontos ez az ösztöndíj, mert a kollégiumot tudom vele fizetni. Állami költséges vagyok, de attól még kell. Emellett így az étkezést is meg tudom oldani.”

Horváth Hilda, demonstrátori ösztöndíjas, Zentagunaras: „Segítséget nyújt az utazási költségekben. Az iskolaszerek, tankönyvek beszerzésében, hogy az ilyen fontos dolgok beszerzéséhez hozzápótoljunk.”

Pannon RTV

Az eseményen kiemelték, hogy a Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Kormány támogatásával tizenegyedik éve hirdeti meg felsőoktatási ösztöndíjpályázatait, amely az igényekhez mérten évente bővül.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Ebben az évben az első pályázati körben 312 ösztöndíjat ítéltünk oda az elsőéves egyetemista, illetve főiskolai hallgatóknak. Míg a demonstrátorok körében 70 ösztöndíj lett kiosztva. A legtöbben Szabadka, Óbecse, Újvidék, Zenta és Ada községekből kerültek ki.”

Pannon RTV

Az MNT Ösztöndíjprogramjának elemei – az egyetemi látogatások, a felvételi felkészítők, a szerb nyelvi felzárkóztató képzések, a demonstrátori program – mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a felsőfokú képzés elvégzése után szakképzett, jó nyelvtudással rendelkező friss diplomásokkal erősödjön a vajdasági magyar közösség.

Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője: „Az elmúlt évek során elmondhatjuk, hogy közel tízezer darab ösztöndíjat biztosított vajdasági fiatalok számára. Mindannyian, akik itthon, a szülőföldön kezdik el tanulmányaikat. Nagy öröm, hogy minden évben körülbelül négyszáz hallgatónak biztosít ösztöndíjat.”

Ezúttal is havi nettó 90 és 150 euró összeg dinár ellenértékével támogatják a fiatalokat. Az eseményen jelen volt mások mellett Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Kern Imre, Szabadka alpolgármestere.

MNT
Magyar Nemzeti Tanács
magyar kormány
Pirityiné Szabó Judit
Jerasz Anikó
ösztöndíj
egyetem
egyetemista

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:41

A függöny legördült

Egy horvát zenei performansszal és a Szarajevói Nemzeti Színház előadásával zárult az idei kortárs színházi fesztivál, a Desiré.
21:36, Frissítve: 22:17

Argentína és Lengyelország megy tovább

Argentína és Lengyelország a két továbbjutó a labdarúgó vb C csoportjában. Az argentinok 2–0-ra győzték le a lengyeleket, míg Mexikó 2–1-re nyert Szaúd-Arábia ellen.
20:04, Frissítve: 21:13

Vajdasági romtemplomok nyomában

A második világháború után, a német lakosság kitelepítését követően, Vajdaságban teljesen leromboltak 33 katolikus, 28 evangélikus és 5 református templomot. Ahol megmaradtak a szakrális épületek, hívek híján, évtizedekig üresen álltak.
19:43, Frissítve: 21:09

Így épül Szerbia leghosszabb alagútja

Tavaly májusban kezdődtek meg a Fruška gora-i közúti folyosó építési munkálatai. Egy 47,7 kilométeres gyorsforgalmi útról van szó, amelyet több szakaszra bontottak. A projekt kivitelezője a kínai CRBC vállalat.
19:17, Frissítve: 21:07

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.