Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Aláírták a szerződéseket az MNT ösztöndíjasai

2021.10.20
19:21
2021.10.21
07:50
Forrás
Pannon RTV
Ünnepélyes keretek között írták alá a hallgatók az MNT-vel kötött ösztöndíjszerződéseiket.

A Magyar Nemzeti Tanács az első körben 312 ösztöndíjat ítélt oda elsőéves egyetemi és főiskolai hallgatóknak, illetve 70 demonstrátor számára. A támogatás összege havi nettó 90 és 150 euró dinár ellenértéke, amellyel a szülőföldön való továbbtanulást ösztönzik.

A fiatalok Szabadkán, a Városháza dísztermében írták alá a Magyar Nemzeti Tanáccsal kötött 2021–2022. évi ösztöndíjszerződéseiket. Elmondták, hogy a pénzügyi segítségnek köszönhetően kipótolhatják a tanulmányaikkal járó költségeket.

Molnár Emese, elsőéves hallgató, Völgypart: „Nagyon fontos ez az ösztöndíj, mert a kollégiumot tudom vele fizetni. Állami költséges vagyok, de attól még kell. Emellett így az étkezést is meg tudom oldani.”

Horváth Hilda, demonstrátori ösztöndíjas, Zentagunaras: „Segítséget nyújt az utazási költségekben. Az iskolaszerek, tankönyvek beszerzésében, hogy az ilyen fontos dolgok beszerzéséhez hozzápótoljunk.”

Az eseményen kiemelték, hogy a Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Kormány támogatásával tizenegyedik éve hirdeti meg felsőoktatási ösztöndíjpályázatait, amely az igényekhez mérten évente bővül.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Ebben az évben az első pályázati körben 312 ösztöndíjat ítéltünk oda az elsőéves egyetemista, illetve főiskolai hallgatóknak. Míg a demonstrátorok körében 70 ösztöndíj lett kiosztva. A legtöbben Szabadka, Óbecse, Újvidék, Zenta és Ada községekből kerültek ki.”

Az MNT Ösztöndíjprogramjának elemei – az egyetemi látogatások, a felvételi felkészítők, a szerb nyelvi felzárkóztató képzések, a demonstrátori program – mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a felsőfokú képzés elvégzése után szakképzett, jó nyelvtudással rendelkező friss diplomásokkal erősödjön a vajdasági magyar közösség.

Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője: „Az elmúlt évek során elmondhatjuk, hogy közel tízezer darab ösztöndíjat biztosított vajdasági fiatalok számára. Mindannyian, akik itthon, a szülőföldön kezdik el tanulmányaikat. Nagy öröm, hogy minden évben körülbelül négyszáz hallgatónak biztosít ösztöndíjat.”

Ezúttal is havi nettó 90 és 150 euró összeg dinár ellenértékével támogatják a fiatalokat. Az eseményen jelen volt mások mellett Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Kern Imre, Szabadka alpolgármestere.

MNT
Magyar Nemzeti Tanács
magyar kormány
Pirityiné Szabó Judit
Jerasz Anikó
ösztöndíj
egyetem
egyetemista

Most

14:12

Kevesebb a migráns Horgoson

Rendszeresen begyűjtik Észak-Bácskában a határ menti övezetben megbúvó migránsokat, ők azonban visszaszivárognak. A települések központját elkerülik, napközben most nem is igazán mozognak, mert elkezdődött a harmincnapos muszlim böjt, a ramadán.
14:02

Faültetési akciót tartottak Palicson

Mintegy 300 facsemetével gazdagodott a palicsi természeti park. A magas vízszint miatt egyes fajták elkezdtek korhadni, aminek következtében csökkent a fafajták sokszínűsége a parkban. Ezen szeretne javítani a Palics-Ludas Közvállat az ültetéssel.
13:30, Frissítve: 13:38

Uniós csúcs Brüsszelben

Ma kezdődött a kétnapos uniós csúcs Brüsszelben. A tárgyalások fő témái közé tartozik az Ukrajnának nyújtott fegyverkezési és pénzügyi támogatás, a migráció, az uniós gazdasági versenyképesség.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.