Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić az árvíz sújtotta területekre látogatott

2019-06-11
12:19
2019-06-11
18:14
Forrás
Tanjug
A szerb államfő Krupanj, Lučani, Guča, Sirča, Kraljevo és Trstenik településeken járt, ahol gyors és hatékony újjáépítést ígért.

Azt is hangsúlyozta, az árvízvédelem terén 2014 óta jelentős intézkedések történtek, így a kár jelentősen kisebb mértékű, mint amilyen lehetett volna. Az árvízkárosultak 120-tól 600 ezer dináros támogatásra számíthatnak. Az illetékesek a kárt 25 millió euróra becsülték.

Több árvíz sújtotta területre látogatott el Aleksandar Vučić. A szerb államfő hangsúlyozta, Krupanjnál már három napon belül elkezdik építeni a Bogoštica kolostorig vezető mintegy öt kilométeres utat. Azt is leszögezte, hogy az útszakasz négy-öt hét múlva elkészülhet.

Lučani község területén szintén jelentős károkat okoztak az áradások. Vučić találkozott a polgárokkal is, akiket biztosított arról, hogy hatékonyan és gyorsan helyrehozzák a károkat: „Gyorsan helyreállítunk mindent. Négy hónapon belül jobb útjaik lesznek, mint amilyenek voltak, tehát minden híd helyre lesz állítva, meg lesz csinálva, meg lesz javítva. Minden embernek biztosítunk pénzt, hogy ki tudják fizetni az árvíz okozta károkat. Akkor is, ha nem a mi hibánk, az állam feladata az, hogy segítse a veszélybe került embereket, és ezt meg is tesszük. Tehát ne aggódjanak.”

A kárfelmérés után legelőször az elárasztott házakat szanálják. Vučić egyúttal azt is bejelentette, hogy azok a családok, akiknek a házai tejesen megsemmisültek az áradásban új lakóházakat kapnak hat hónapon belül. A szerb államfő kiemelte: „Kilenc alkalommal jártam már Lučaniban, de azt tervezem, hogy a francia elnökkel, Macron úrral való találkozó után tizedik alkalommal is eljövök, hogy megnézzem, hogy mi az amit csináltunk, mi az amit megcsináltunk. Addigra már tudni fogják, hogy az a települést, ahol áthalad az autóút, soha nem lesz elfelejtve, így Lučani sem. Épp ellenkezőleg, még élhetőbb hely lesz. Gučában teljesen felújítjuk az iskolát és a sportcsarnokot, parkettát rakunk le a gyerekeknek.”

A polgárok a kárt a helyi önkormányzatoknál jelenthetik be. A támogatásra szánt legkisebb összeg 120 ezer dinár, a legnagyobb pedig 600 ezer dinár háztartásonként - mondták el korábban az illetékesek. A becslések szerint mintegy 1000 házban keletkezett kár.

Aleksandar Vucic
árvíz

Most

21:17, Frissítve: 21:28

Pokoli hőség Európában, iskolákat zárnak be

Holnap tetőzhet a Szaharából érkező hőhullám, 40 fok feletti hőmérséklettel Franciaországban és Spanyolországban. Van, ahol 45 fokot várnak. Párizs elővárosaiban sorra zárják be az iskolákat.
19:32

Gázrobbanás Bécsben

Tíz ember megsérült, közülük négyen súlyosan ma délután Bécsben, amikor feltételezhetően gázrobbanás történt egy többemeletes lakóépületben.
16:22

Kik keresnek a legtöbbet Szerbiában?

A szerbiai nettó átlagfizetés áprilisban 54.645 dinár volt, bruttó átlagban pedig 75.441 dinár. Ez nominálisan 11 százalékkal, reálisan 8 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.