Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić az árvíz sújtotta területekre látogatott

2019-06-11
12:19
2019-06-11
18:14
Forrás
Tanjug
A szerb államfő Krupanj, Lučani, Guča, Sirča, Kraljevo és Trstenik településeken járt, ahol gyors és hatékony újjáépítést ígért.

Azt is hangsúlyozta, az árvízvédelem terén 2014 óta jelentős intézkedések történtek, így a kár jelentősen kisebb mértékű, mint amilyen lehetett volna. Az árvízkárosultak 120-tól 600 ezer dináros támogatásra számíthatnak. Az illetékesek a kárt 25 millió euróra becsülték.

Több árvíz sújtotta területre látogatott el Aleksandar Vučić. A szerb államfő hangsúlyozta, Krupanjnál már három napon belül elkezdik építeni a Bogoštica kolostorig vezető mintegy öt kilométeres utat. Azt is leszögezte, hogy az útszakasz négy-öt hét múlva elkészülhet.

Lučani község területén szintén jelentős károkat okoztak az áradások. Vučić találkozott a polgárokkal is, akiket biztosított arról, hogy hatékonyan és gyorsan helyrehozzák a károkat: „Gyorsan helyreállítunk mindent. Négy hónapon belül jobb útjaik lesznek, mint amilyenek voltak, tehát minden híd helyre lesz állítva, meg lesz csinálva, meg lesz javítva. Minden embernek biztosítunk pénzt, hogy ki tudják fizetni az árvíz okozta károkat. Akkor is, ha nem a mi hibánk, az állam feladata az, hogy segítse a veszélybe került embereket, és ezt meg is tesszük. Tehát ne aggódjanak.”

A kárfelmérés után legelőször az elárasztott házakat szanálják. Vučić egyúttal azt is bejelentette, hogy azok a családok, akiknek a házai tejesen megsemmisültek az áradásban új lakóházakat kapnak hat hónapon belül. A szerb államfő kiemelte: „Kilenc alkalommal jártam már Lučaniban, de azt tervezem, hogy a francia elnökkel, Macron úrral való találkozó után tizedik alkalommal is eljövök, hogy megnézzem, hogy mi az amit csináltunk, mi az amit megcsináltunk. Addigra már tudni fogják, hogy az a települést, ahol áthalad az autóút, soha nem lesz elfelejtve, így Lučani sem. Épp ellenkezőleg, még élhetőbb hely lesz. Gučában teljesen felújítjuk az iskolát és a sportcsarnokot, parkettát rakunk le a gyerekeknek.”

A polgárok a kárt a helyi önkormányzatoknál jelenthetik be. A támogatásra szánt legkisebb összeg 120 ezer dinár, a legnagyobb pedig 600 ezer dinár háztartásonként - mondták el korábban az illetékesek. A becslések szerint mintegy 1000 házban keletkezett kár.

Aleksandar Vucic
árvíz

Most

11:59

Elhunyt Sára Sándor

Meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója.
11:35, Frissítve: 11:42

Kezdődik a csillagászati ősz

Szeptember 23-án délelőtt 9:50-kor érik ismét merőlegesen a Nap sugarai az Egyenlítőt. Ez az időpont az őszi napéjegyenlőség, ezzel pedig csillagászati értelemben is kezdetét veszi az ősz.
11:13, Frissítve: 11:20

New Yorkba utazik Aleksandar Vučić

A szerb államfő részt vesz az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 74. ülésszakán. A központi téma a klímaváltozás lesz, de szóba kerül majd a koszovói kérdés rendezése is.
10:10, Frissítve: 10:18

Szükségünk lesz az esernyőre

A beboruló égboltból hétfőn több helyen várható eső, zápor. A nappali hőmérsékletek visszaesnek, az éjszakák ugyanakkor enyhülnek.
09:33

Ma van az autómentes nap

A világnapot 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosabb közlekedésre.
09:30, Frissítve: 09:55

Törték a kukoricát Tordán

Jó időben, sok vendége volt a Kukoricafesztiválnak Tordán. Kézi kukoricatörésben 12 hazai, anyaországi és romániai csapat mérte össze ügyességét.

Népszerű