Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Alkalmi műsorral és koszorúzással emlékeztek meg Tóthfaluban

2020-06-05
10:57
2020-06-05
20:31
Forrás
Pannon RTV
A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára emlékeztek Tóthfaluban. Az eseményen megáldották a megkoszorúzott Turul emlékműt.

Tóthfalu apraja-nagyja a Turul emlékműnél gyűlt össze csütörtök délután, hogy közösen emlékezzenek meg a trianoni szerződés aláírásának századik évfordulójára. Az összetartozásra hívta fel a figyelmet Utasi Jenő helyi plébános beszédében: „Ez az összetartozás-fogalom feloldja mindezt a görcsöt, traumát, ami ez a száz év alatt bennünk volt. Különösen az utolsó 10 évben a fejlődést látom benne, különféle területeken nemzetünk fejlődését, kultúrában, művelődésben, gazdaságban, oktatásban, egyházi vonalon is.”

Tóthfaluban minden évben tartanak megemlékezést, valamint koszorúzást a helyi Szabó Dénes Egyesület jóvoltából. Faragó Zoltán az egyesület elnöke kiemelte, volt olyan időszak, amikor nem emlékezhettek, viszont ez is hozzátartozik a múlthoz, ezt is meg kell élni: „Trianon az volt és van még folyamatosan. Mindannak ellenére, hogy az országaink vezetői, tehát mind Magyarország, mind Szerbia - a többi országét nem tudom, akik kaptak Magyarországból - törekszenek rá, hogy enyhítsék ezt a fájdalmat. Mostanában érződik azért egy enyhülés, hogy talán könnyebb itt magyarnak lenni.”

Az esemény végén többek között helyi egyesületek, valamint a Rákóczi Szövetség helyi szervezete, a VMSZ községi és helyi szervezete, a bácstopolyai VMDK képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit a Délvidék legnagyobb Turul szobránál, amelyet a helyi plébános áldott meg.

Tóthfalu
Nemzeti Összetartozás Napja

Most

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.