Ugrás a tartalomra
MTI/Koszticsák Szilárd

Államalapító Szent István királyra emlékezik a világ magyarsága

2019.08.20
16:42
2020.03.15
10:10
Forrás
Pannon RTV
A központi programok Budapesten a hagyományoknak megfelelően reggel a zászlófelvonással, majd az ifjú honvédtisztek avatásával kezdődtek. Délelőtt az Országháznál légi parádét is tartottak.
MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Reggel 8 órakor érkezett meg a budapesti Kossuth térre Áder János köztársasági elnök, aki egyben a Magyar Honvédség főparancsnoka is.

MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Katonai tiszteletadás mellett, Áder János államfő jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját. A zászlót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.

MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A ceremónián Áder János mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, a kormány képviselői, továbbá állami és katonai szervezetek, a diplomáciai testület képviselői, valamint több száz érdeklődő vett részt.

A béke és a biztonság megőrzésére Magyarországnak erős honvédségre van szüksége - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter az augusztus 20-ai katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében.

MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Benkő Tibor az esküt tevő honvédtisztjelöltektől azt kérte, legyenek büszkék arra, hogy a honvéd nevet viselhetik, legyenek mindig méltók a szolgálatra, és mutassanak példát a haza iránti hűségből, szeretetből és bajtársiasságból: „Széchenyi István azt mondta, hogy egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen. Legyünk sokan. A katonáktól azt várom, hogy emeljék magasba Magyarország lobogóját, hogy minél többen, akik felelősséget éreznek Magyarországért, a magyar emberekért, biztonságunkért és békénkért, felsorakozhasson alatta.”

Ezt követően a fiatal honvédtisztek letették az esküt.

MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Harminc év után ma joggal lehetünk büszkék mindarra, amit 1989-ben elvégeztünk - jelentette ki a magyar köztársasági elnök az augusztus 20-ai tisztavatáson mondott beszédében. Áder János leszögezte: a magyarok sok álmából - demokrácia, többpártrendszer, szólásszabadság, az Európai Unióhoz való csatlakozás, NATO-tagság - valóság lett, néhánynak a beteljesülése azonban még várat magára.

Harminc esztendővel ezelőtt a szabadság magját vetettük el. 1989-ben visszatért a remény, hogy a haza végre újra a magyarok otthona lesz - mondta ünnepi beszédében Áder János magyar köztársasági elnök, és hozzátette: „A néhai német kancellár, Helmut Kohl egyszer azt mondta, a magyarokat mély szabadságvágyuk teszik értékessé Európa számára. Magyarországnak szüksége van Európára, de Európának is szüksége van Magyarországra, fogalmazott Helmut Kohl. Ez ma sincs másként. Magyarságunk és európaiságunk több mint ezer esztendeje összetartozik.Hála első királyunknak és az őt követőknek. Hála mindazoknak a magyaroknak, akik szabadságot és biztonságot teremtettek ebben a hazában.”

MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A honvédtisztek avatását követően látványos légi parádét tartottak a Parlamentnél. Egyebek mellet a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei is elrepültek a Parlament felett.

államalapító
Szent István
Király
magyarság
zászló
tisztavatás
Benkő Tibor
Áder János

Most

20:37

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű