Ugrás a tartalomra
Cirill és Metód
Wikimedia

Állami ünnep lesz a szláv írásbeliség napja Szerbiában

2019-05-16
22:58
Forrás
VajdaságMa
Eddig csak az egyházi naptár volt ünnep, de ettől az évtől kezdve állami ünnep is lesz május 24-e, Cirill és Metód napja, így döntött mai ülésén a szerb kormány.

Ezzel ünneplik meg a szláv írásbeliség és kultúra napját, amelyet Cirill és Metód hittérítők alapoztak meg, akik megalkották az első szláv írásmódot, a glagolita ábécét is. Az új állami ünnep bevezetését a művelődési minisztérium kezdeményezte, és a munkaügyi minisztérium javaslatára tűzte napirendre a kormány.

Szerbia
állami ünnep

Most

15:18, Frissítve: 15:40

Családi nap a Makkhetesen

Főzőverseny, kirakodóvásár, élőzene és gazdag művelődési műsor fogadta azokat, akik ma ellátogattak Szabadka makkhetesi helyi közösségébe.
14:45

Két ország, egy ellenőrzés

Holnaptól az észak-macedón és a szerb rendőrök egy épületben, közösen és egyszerűsítve végzik majd a határellenőrzést Tabanovcénél, illetve Preševónál.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.