Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Állásbörzét tartottak Szabadkán

2022.11.10
14:50
2022.11.10
17:52
Forrás
Pannon RTV
Állásbörzét tartottak Szabadkán a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézetében. A helyszűke miatt most csak 24 munkaadó kínált munkalehetőséget mintegy 300 szabad helyre.

A topolyai Kopunovity Martin öt évet dolgozott Esztergomban. Ott 300 ezer forintot keresett havonta. Szerinte Szerbiában is megkereshet ugyanennyit.

Kopunovity Martin, hentes, Topolya:
„- Miért gondoltad úgy, hogy most mégiscsak visszajössz és itt Szabadkán keresel állást?
- Mert itt a család és a barátok, és könnyebb így, mint külföldön egyedül.
- Nem riasztanak el az alacsonyabb fizetések?
- Nem, nem, nem. Az, hogy a családdal itt vagyok meg úgy lehet munkát is találni. A fizetések lehet, hogy nem olyan nagyok, de meg lehet élni belőle, csak egy kicsit be kell osztani.”

Az állásbörzén ma többek között a fogyatékkal élő személyek jelentkezését is várták. A szabadkai székhelyű Des elnevezésű Kft. a fogyatékkal élők szakmai rehabilitációjával és foglalkoztatásával foglalkozik. A múlt század derekán alapított cég egyébként lepárló készülékeket gyárt. Összesen 54 dolgozót foglalkoztat, akik közül 34-en fogyatékkal élő személyek.

Tihana Mlađenović, munkatárs, Des Kft., Szabadka: „Azért jöttünk az állásbörzére, mert a cégünk lakatosokat, hegesztőket és villanyszerelőket is keres. Ez utóbbiakra azért van szükségünk, mert automatizálnánk az alkoholtartalmú italok lepárlásának folyamatát. Valamint szükségünk van még középiskolai végzettségű technikusra, aki technikai, illetve műszaki rajzokat csinálna.”

Verica Vujadinović a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézetének megbízott igazgatója elmondta: Észak-Bácskában munkaerőhiány ütötte fel a fejét, ami arra ösztönzi a munkáltatókat, hogy javítsanak a munkafeltételeken és emeljenek a fizetéseken is, amennyiben meg akarják tartani a jó munkaerőt. Jelenleg mintegy 4,5 ezer munkanélkülit tartanak számon Szabadkán.

Verica Vujadinović, megbízott igazgató, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézete: „El kell mondanom, hogy ez egy lehetőség a munkanélküliek és azok számára, akik változtatni szeretnének munkahelyükön, hogy közvetlenül elbeszélgethessenek a munkáltatókkal, akiket egyébként nem tudnak elérni. A önéletrajzokat leginkább a cég portáján adják le vagy más személyeknél, és vagy behívják őket interjúra vagy sem. Ez lehetőség arra, hogy a munkakeresők elbeszélgessenek a munkáltatókkal, hogy megtudják, milyen munkakört ölel fel az adott munka, hogy felmérhessék a helyszínen, hogy van-e esélyük. Lehetőségük van egy napon több munkáltatóhoz benyújtani jelentkezésüket.”

Vujadinović hozzátette: a munkaerőhiány miatt egyre több külföldinek biztosítanak munkaengedélyt Szabadkán. Szeptember vége óta 235 külföldi vendégmunkás kapott munkaengedélyt, a legtöbben törökök, oroszok és kínaiak. Legközelebb tavasszal szerveznek ismét állásbörzét a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézetében.

állásbörze
Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 17:23

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.

Népszerű