Ugrás a tartalomra

Alumni Nyári Egyetem

2015-08-18
17:14
Megkezdődött az Alumni Nyári Egyetem
Megkezdődött az Alumni Nyári Egyetem. A rendezvény helyszíne Gödöllő, ahol a Kisebbségi Jogvédő Intézet szervezésében határon túli joghallgatók, doktoranduszok, ügyvédek vesznek részt elméleti és gyakorlati oktatáson. Az augusztus 16-a és 19-e között zajló gödöllői nyári egyetemre Vajdaságból is érkeztek joghallgatók. De Negri Laura, hallgató, Jogtudományi Kar, Újvidéki Egyetem: „Ez a program főként a határon túli magyar közösségeket gyűjti össze, itt olyan témákat, olyan problémákat vitatunk meg, amelyek konkrétan érintik a határon túli közösségeket, illetve egyéneket.” Az általunk megkérdezett hallgatók elmondták, jövőjüket elsősorban szülőföldjükön képzelik el. Botka Csaba, hallgató, Jogtudományi Kar, Újvidéki Egyetem: „Az ott szerzett ismereteket mindenképpen otthon szeretnénk érvényesíteni, ezzel is kihasználva azt az előnyt, hogy két szaknyelvet beszélünk.” Az elméleti ismereteken túl szimulációs gyakorlatokra is sor került. Ezek segítségével a majdani gyakorló jogászok számos új helyzettel és feladattal ismerkedhettek meg. Görög Dóra, jogi munkatárs, Kisebbségi Jogvédő Intézet: „Idén az Alumni Nyári Egyetemen a gyakorlatra helyeztük a hangsúlyt. Ez azt jelenti, hogy jogesetmegoldásokra, szimulációs gyakorlatokra került sor.” A Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója elmondta, a nyári egyetem jó alkalom arra, hogy a határon túli hallgatók új, a kisebbségvédelmet érintő területeket is megismerhessenek. Csóti György, igazgató, Kisebbségi Jogvédő Intézet: „A nyári egyetemeket azért szervezzük, hogy a végzős joghallgatók, a jogászok és ügyvédek szakmai támogatást kapjanak, tehát megismertetjük velük, hogy a nemzetközi jog mit biztosít, megmondjuk, hogy miként élhetnek az adott országban a jogszabályok alkalmazásával, mert ott sajnos nem tanítják ezt, a kisebbségi jogot sajnos nem tanítanak sem a Vajdaságban, sem Erdélyben, sem a Felvidéken.” A Kisebbségi Jogvédő Intézet nyitott a határon túliak felé is, így a vajdasági magyarok is fordulhatnak hozzájuk. Az érdeklődők további információkat a www.kji.hu holnapon találnak.

Most

21:42, Frissítve: 22:16

20 éves a Juhász zenekar

20 éves fennállását ünnepli a Juhász zenekar, 2000. májusában alakult a társulat. A zenekar az évek során Vajdaság egyik legismertebb, legkiemelkedőbb népzenei együttesévé nőtte ki magát.
18:58, Frissítve: 19:31

Kalmár Ferenc: Legyenek büszkék magyarságukra!

Szeressék, erősítsék és gyarapítsák családjaikat és hazánkat, Magyarországot és a Kárpát-medencét - üzeni a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából Kalmár Ferenc.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.