Ugrás a tartalomra
vakcina
pixabay

Amit a kanyaróról érdemes tudni

2017-11-13
14:37
2017-11-13
18:18
Forrás
Pannon RTV
Az észak-bácskai körzetben még nem regisztráltak kanyaróval fertőzött beteget, Vajdaság más területein viszont igen.

A médiában egyre gyakrabban jelenik meg a hír kanyaróval fertőzött személyekről. Felvetődik az emberekben a kérdés, hogy miként védekezhetnek a kór ellen. Egyéves korban kötelezően be kell adatnunk gyermekünknek a kanyaró elleni védőoltást. Ezt követi egy újabb vakcina, hatévesen. A betegséget más módon nem lehet megelőzni. Az észak-bácskai körzetben még nem regisztráltak kanyaróval fertőzött beteget, Vajdaság más területein viszont igen - mondta a járványügyi szakorvos. A Blic napilap Szerbiára tekintve azt írja, október eleje és november 10-e között 98 személynél diagnosztizáltak kanyarót. Köztük egy három hónapos csecsemőnél.

A kanyaró elleni védőoltás Szerbiában is kötelező. A vakcinán kívül más megelőzési mód nincs a betegség elkerülésére. Egy éves kor előtt csak úgy tudjuk megelőzni a kanyaró kialakulását, ha a szülők, főként az édesanya még a terhesség előtt beoltatja magát. Dr. Nebojša Bohucki, járványügyi szakorvos: „Ha valamilyen oknál fogva nem vette fel a védőoltást, akkor sem késő, mert ha valakinek volt kanyarója, vagy felvette a védőoltást, akkor antitestek lesznek a vérében, így az anya is fog átadni a terhesség közben a gyermeknek antiesteket, amely a gyermeket körülbelül fél évig védi. Tehát, ha a megelőzésre gondolunk a kisgyerekeknél az első néhány hónapban, akkor a szülőnek időben kell gondolnia erre a fertőző betegségre és a terhesség előtt felvenni az MMR védőoltást.”

A törvény értelmében a vakcinákat 15 éves korig fel kell venni, azonban később is hatásos - véli a járványügyi szakorvos. Az első oltás 95, a második 98 százalékos védettséget biztosít. 100 százalékos védettség nincs. Szövődmények felléphetnek. Dr. Nebojša Bohucki, járványügyi szakorvos: „Ha beszélünk a kanyaróról, 30 százalékban lesz valamilyen szövődménye, mint például tüdőgyulladás, vagyis encephalitis, meningitis, középfülgyulladás, nagyon súlyos diarrhea és így tovább. Tehát tíz gyerekből háromnak lesz valamilyen súlyos klinikai képe és várható a kórházi kezelés.”

Korábban kapcsolatba hozták a védőoltás hatóanyagát az autizmus kialakulásával. A szakorvosok szerint viszont az veszélytelen. Dr. Zoran Radovanović, járványügyi szakorvos: „Nincs semmilyen kapcsolat a védőoltás és az autizmus között. Ez a szakembereknek egyértelmű, többszörösen bebizonyított.”

A kanyaró egy veszélyes, vírusos emberi megbetegedés, amely cseppfertőzéssel terjed. A lappangási idő 2-3 nap, amely magas, akár 40 fokos lázzal jár. Ebben az időszakban már fertőző a beteg. Ezt követi az apró bőrkiütések megjelenése. Könnyen összekeverhető a rózsahimlővel.

Amennyiben a gyermek megfertőződik nem ajánlott mennie sehova sem. Sem bölcsődébe, sem óvodába, sem iskolába, vagyis semmilyen közösségbe mindaddig, amíg fertőz, vagy meg nem gyógyul. Ugyanez vonatkozik a felnőttekre is. 

kanyaró
vakcina
védettség

Most

01:24

Enyhe földrengés Közép-Szerbiában

Szerdán este 20 óra 3 perckor a Richter-skála szerinti 3,2 fokozatú földrengést észlelt a Köztársasági Szeizmológiai Intézet Knić térségében, 20 km-re délnyugatra Kragujevactól.

Népszerű