Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Angliában tartózkodó szerbiaiak beszéltek arról, hogy milyen az életük a teljes zárlat alatt

2021.01.07
12:19
2021.01.07
19:01
Forrás
Pannon RTV
Miközben Szerbiában szabadon mozoghatnak az emberek, addig egész Angliára zárlatot rendelt el a brit kormány az új koronavírus-vírus gyors terjedése miatt, kedd óta megváltoztak a mindennapjaik.

Angliában senki sem hagyhatja el otthonát, csupán kivételes esetekben. Az általános- és középiskolák is visszatértek a távoktatásra. A legutolsó információk szerint a zárlat február közepéig tart majd. Lássuk, mit tapasztalnak az ott élők.

Az Egyesült Királyságban élők csak meghatározott esetekben hagyhatják el otthonaikat. Élelmiszer és egyéb, nélkülözhetetlen cikkek vásárlása miatt kiléphetnek az utcára, ahogyan dolgozni is eljárhatnak. A sportolás és az egészségügyi ellátás igénybevétele is lehetséges. A szigorításokról és magáról a zárlatról az Egyesült Királyságban élő fiatalokat kérdeztük meg.

Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Mohácsi Soma Londonban jár egyetemre. Elmondta, hosszabb ideje csupán ketten laknak az intézmény kollégiumában. „Mindenki elhagyhatja a házát, lakását napi egyszer, hogy elmenjen kerékpározni, futni, kutyát sétáltatni, vagy csak sétálni, tehát ez napi egyszer meg van engedve, illetve az, hogy elmenjünk vásárolni élelmiszert, temetésre eljárhatunk. Nagyjából ennyi. Én mint diák, bent vagyok a kollégiumban, ez miatt eljárhatok az egyetem könyvtárába.”

Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Nem először vezetnek be zárlatot az Egyesült Királyságban. Első alkalommal három hónapig tartott a kijárási tilalom, a legszigorúbb feltételek mellett. Második alkalommal novemberben kellett mindenkinek otthon maradnia. A mostani zárlat, a legutolsó információk szerint, február közepéig érvényben marad a koronavírus új mutációja miatt, ami akár 70 százalékkal gyorsabban terjedhet mint az eddig tapasztalt variáns. Nikolina Savić: „Az első szigorításban nem mehettünk ki egyáltalán, akkor is nagyon szigorúan büntettek mindent, viszont jelenleg elhagyhatják az otthonaikat a fiatalok, az idősek is, ha sétálni szeretnének menni, vagy hogyha bevásárolnak, vagy bármilyen indokuk van, elhagyhatják, autóban is csak maximálisan ketten utazhatnak és mind a ketten maszkban.”

Az Egyesült Királyságban egyébként már több ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, mint Európa többi országában együttvéve, és a brit kormány várakozása szerint a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokból február közepére már mindenkinek beadják a védőoltás első dózisát. Ez lehetővé teszi majd számos korlátozás feloldását - mondta korábban a brit kormányfő.

Anglia
diák
fertőzés
koronavírus

Most

12:08

Holnap rajtol a Szerbia Open

Az ATP 250-es kategóriába tartozó belgrádi salakos tenisztorna legnagyobb sztárja természetesen a hazai színekben szereplő Novak Đoković lesz.
10:21, Frissítve: 10:27

Felmelegszik az idő, de csapadékra is számítani kell

Az előrejelzések szerint esernyőre lesz szükségünk az előttünk álló héten, ugyanis borongós, esővel, záporral tarkított napokra számíthatunk. A reggelek azonban fagymentesek lesznek és csak helyenként erősödhet fel a szél.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!