Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Annak a nemzetnek van jövője, amelynek történelme van

2019-03-14
16:15
2019-03-14
20:13
Forrás
Pannon RTV
Elhelyezték az emlékezés virágait Paganini József sírhelyén a szabadkai Zentai úti temetőben.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc olasz származású tüzérszázadosa a magyarok oldalán harcolva vesztette életét. A szabadságharc és forradalom kiemelkedő személyiségének síremlékénél lassan két évtizede tartanak megemlékezést minden év március 14-én.

A magyar himnusz dallamával vette kezdetét az 1848-49-es szabadságharcra és forradalomra való megemlékezés Paganini József sírhelyénél. Az olasz származású tüzérszázados, a kaponyai csatában szerzett halálos sebeket, így Szabadkán temették el.

Baráth Gábor Gergely, történelemtanár, Szabadka: „A nemzetnek, amelynek nincs történelme, nincs múltja, annak nincs jövője. A másik, hogy ezek a hősök, akikről megemlékezünk, mint Paganiniről is, a magyar szabadságért adták életüket, és ahogy 1849-ben, úgy ma is meg kell vívni a nemzetnek ugyanazokat a harcokat, azokért az értékekért.”

Cserháti Eszter Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter levelét olvasta fel a megemlékezésen.

Cserháti Eszter, konzul, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa: „Azt is megtanítja nekünk a történelem, hogy bár mindig voltak barátaink, akiknek a segítségéért természetesen hálásak voltunk és vagyunk, ugyanakkor alapvetően mindig csak magunkra számíthattunk. Ha mi nem harcolunk az országért, ha mi magunk nem védjük meg a magyar nemzeti érdekeket, akkor azt más nem fogja megtenni helyettünk. Nemzeti színű kokárdával a szívünk felett büszkén emlékezünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire, akik példát mutattak nekünk hazaszeretetből.”

A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület Veronika népdalköre `48-as dalai után, az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés virágait Paganini József tüzérszázados síremlékénél. A Lányi Ernő IME és Szabadka Város önkormányzata mellett Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, az MNT, a VMSZ, a VMMSZ és a Szent György Lovagrend képviselői is megkoszorúzták a síremléket.

1848-49-es forradalom és szabadságharc
Szabadka
megemlékezés
Paganini József
Cserháti Eszter

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:24, Frissítve: 17:34

Jó termést remélnek a szőlészek

A legtöbb észak-bácskai szőlősben alszanak még a tőkék. Ez a csapadékmenetes, a szőlőtőkékre még hűvös idő a legjobb metszésre. Eddig a legtöbb helyen a betakart tőkék bontása történt meg.
16:54, Frissítve: 18:16

Meghalt Baló György

A magyarországi televíziós szerkesztő, műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója, Pulitzer- és Prima Primissima-díjas újságíró 71 éves volt.

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.