Ugrás a tartalomra
Pixabay

Anyák napja

2019-05-05
08:52
2019-05-05
18:44
Forrás
Pannon RTV
A különböző országokban más és más napokon tartják, Magyarországon és Szerbiában is május első vasárnapján.

Ma van anyák napja. A napot, amelyen az anyaságról emlékezünk meg, világszerte megünneplik. Ilyenkor virággal, meglepetéssel köszöntik az édesanyákat és nagymamákat Kárpát-medence-szerte.

Az anyák megünneplésének a története egészen az ókori Görögországig nyúlik vissza, akkor még tavaszváró ünnepet ünnepeltek, de vele együtt az édesanyákról is megemlékeztek.

Mára az anyák napja mint ünnep sokat változott. Olyan időszak is volt, amikor időszakosan feledésbe merült. Stábunk utánajárt, hogy Szabadkán hogyan ünneplik a jeles napot. Az általunk megkérdezettek közül a legtöbben virággal kedveskedtek édesanyjuknak. A Tejpiacon többen is sorba álltak a virágárusoknál. Božidar Drča: „Vettem egy szép virágot a figyelmesség jegyében, mert az édesanyám jó. És minden anyát értékelni és becsülni kell.” 

Az egyre népszerűbbé váló ünnepre már jellemzően a virágüzletek és az ajándékboltok külön készülnek. Székely Erika virágüzlet-tulajdonos szerint leginkább a kisebb csokrok és virágkosarak a kelendők: „Lényegében minden virág megy. Amit én legjobban ajánlani tudok az a kála, rózsa, liliom. Ezek nagyon szép és elegáns virágok. Szép, tehát csokrokat is, kosarakat is bármit lehet belőle csinálni. Tehát anyák napja alkalmából inkább az ilyesmi, a tartósabbak a szebbek. Azok, amik keresettek.”
 

Az anyák napja az 1600-as években vallási színezetet is kapott. A keresztények a boldogságos Szűz Mária személyében égi édesanyát kaptak - mondta el Szakály József. A szabadkai Munkás Jézus templom plébánosa hozzátette, május hónapban ezért a Lorettói litániát, a Boldogságos Szűz Máriát köszöntő és segítségül hívó imádsággal fohászkodnak. Május első vasárnapján ezzel az imádsággal az édesanyákat is megtisztelik.

Szakály József, plébános, Munkás Jézus plébánia-templom: „A szentmiséken imádkozunk is értük, akkor ha közöttünk vannak még édesanyáink akkor égi áldást kérünk számukra, ha pedig már eltávoztak, előttünk járnak az öröklétben, akkor nem feledkezünk meg arról, hogy örök üdvösségükért is imádkozzunk.”

Május első vasárnapján nemcsak az anyákat, de a nagymamákat is köszöntik. Érdekesség, hogy a felmérések azt mutatják, hogy az anyák napi köszöntéseknek köszönhetően ezen a napon lényegesen megugrik a telefonhívások száma Európában - ez bizonyítja az ünnep népszerűségének növekedését. Egy közelmúltbeli felmérés szerint világszerte anyák napjára esik a legtöbb külföldi hívás, számuk még az újévit is meghaladja

anya
ünnep

Most

13:44, Frissítve: 13:58

Évadzáró a szabadkai KDSZ-ben

Évadzárót tartott tegnap este a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című előadást tekinthette meg a közönség a budapesti Szkéné Színház és Forte Társulattól.

Népszerű

Ismét cápát láttak az Adriai-tengerben

A tudósítások szerint a ragadozó most a horvátországi Korčula szigeténél bukkant fel. A szakértők állítják, ugyanarról a cápáról van szó, amelyik néhány nappal korábban jelent meg Makarskánál.