Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Anyaországi ajándékcsomagban részesülnek az adai ballagó középiskolások

2021.06.25
15:36
2021.06.25
17:32
Forrás
Pannon RTV
105 középiskolát befejező adai diák részesül a magyarországi Trianon Múzeum által biztosított ajándékcsomagban. A csomagokat ünnepélyes keretek között adták át ma a Magyar Nemzeti Tanács illetékeseivel karöltve az Adai Műszaki Iskola tanulóinak.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az Adai Műszaki Iskolában idén 105 diák fejezi be tanulmányait, nevükben jelképesen ketten vették át a csomagokat.

Gilice Hilda, az Adai Műszaki Iskola igazgatója: „Nagyon fontos számunkra, hogy megőrizzük a magyarságunkat, az identitástudatot, illetve minél több magyar ajkú tanulónk legyen, tehát ezt célként tűztük ki mindenképpen.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ahogyan az adai diákok, úgy Vajdaság több más iskolájának végzős diákjai is ajándékcsomagban részesülnek az anyaországi Trianon Múzeum Alapítványnak köszönhetően. Ennek tartalma egy Magyar Trianon kártya, egy Kárpát-medencét magában foglaló útikönyv, valamint egy a diákoknak készített Száz szívdobbanás címet viselő, a határon túli magyarokról készített kisfilm.

Szabó Pál Csaba, a  Trianon Múzeum Alapítvány igazgatója: „Fontosabbak a külhonban érettségizők, mint a belső magyarországi érettségizők. Sokkal elismerésreméltóbb az a teljesítmény, ami hozzájuk köthető és sokkal nagyobb támogatásra érdemes, úgyhogy ilyen alapon nem volt kérdés, hogy ezt a különleges ajándékcsomagot, ami nem egyszerűen egy ajándékcsomag, nem egy szimbolikus gesztus akar lenni, hanem tényleges segítség ahhoz, hogy ezek a 18 éves fiatalok magyarként képzeljék el a következő éveket, évtizedeket a szülőföldjükön.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az ajándékcsomagok, illetve az iskolának szánt ajándékok ünnepélyes átadásán Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, továbbra is minden erejükkel azon lesznek, hogy támogassák a vajdasági diákokat, és segítséget és előrehaladást biztosítsanak számukra.

„Az elmúlt napokban már három intézményben a ballagó diákok már megkapták ezeket az ajándékokat. A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban 37 végzős középiskolás vette át ezt az ajándékot, a szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnáziumban 68-an, míg a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban 77 végzős tanuló.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Jerasz Anikó külön köszönetét fejezte ki a Trianon Múzeum Alapítvány hiánypótló tevékenységért, amivel a határon túli diákokat segítik. Hozzátette, a Magyar Nemzeti Tanács célja, hogy a vajdasági diákokat bekapcsolja a kutatás, az osztálykirándulások és azon tevékenységek folyamatába, amelyet a magyarországi Trianon Múzeum folytat.

Ada
Műszaki Középiskola
ballagó
MNT
magyar kormány
ajándék
Gilice Hilda
Jerasz Anikó

Most

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.