Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Apáczai Nyári Akadémia Újvidéken

2021.07.05
16:32
2021.07.05
17:34
Forrás
Pannon RTV
Huszonegyedik alkalommal szervezi meg az Apáczai Nyári Akadémiát Újvidéken a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete. Az akkreditált továbbképzésen vajdasági tanárok, tanítók és pedagógusok fejleszthetik szakmai tudásukat.

Az első héten, július 5-e és 9-e között természettudományi, valamint a humán tudományi előadások hangzanak el.

Dr. Pomozi Péter, egyetemi tanár, ELTE, Budapest: „Nagyon nagy örömmel vagyok itt, már igen sokadszor, nem is számolom, már hanyadszor. A mai előadás a régi stílusú népballadákról, népdalokról, archaikus imákról és gyermekmondókákról szól, hogy milyen régi ezeknek a története, illetve a nyelvtörténet mennyit tud erről.”

A továbbképzésen szerzett ismereteket akár a tantervbe is beépíthetik a pedagógusok.

Szedlár Ágnes, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének titkára: „Nyilván, ahogy változik az idő, ahogy változnak a különböző kompetenciák, az elvárások, akár a szakma, akár az állam részéről, nagyon fontos, hogy mi is felzárkózzunk ezekhez. Fontos az, hogy folyamatosan építsük magunkat.”

Az Apáczai Nyári Akadémia lassan két évtizede biztosít tanulási, ismerkedési és szakmai továbbképzési lehetőséget a vajdasági pedagógusoknak.

Lukács Gabriella, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke: „Tudjuk, hogy a nyarat sokan azzal töltik, hogy nyaralnak, tehát akik itt vannak, azok a szívükre hallgattak, azaz az önépítésükre, hogy szakmailag egy picikét magasabb szintre emeljék tudásukat.”

Az ünnepélyes nyitórendezvényt a Vajdasági Rádió és Televízió új épületében tartották, ahol Lőrincz Zoltán, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is előadott, aki elmondta: „A Kárpát-medencében a magyar pedagógusok és a magyar pedagógus szövetségek nem csak, hogy egymással nagyon jó szakmai, testvéri viszonyban működnek, hanem segítjük, és minden lehetőséget meg is adunk ezeknek a pedagógus szövetségeknek, illetve a hozzájuk tartozó tanerőknek, hogy munkájukat a lehető legkevesebb gonddal, és minél nagyobb hatékonysággal tudják végezni.”

A képzés második hete július tizenkettedike és tizenhatodika között fog zajlani, ahol osztályfőnöki képzést tartanak majd, valamint a Tapasztald, hogy továbbadhasd! környezetnevelési programról lesznek majd előadások.

Apáczai Nyári Akadémia
Újvidék
Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete
dr. Pomozi Péter
Lukács Gabriella
Lőrincz Zoltán
Szedlár Ágnes

Most

13:46

Akaratlanul is elgázoljuk őket

Világszerte 150 állatpopulációt vizsgáltak a kutatók, melyeknél a halálozási okok közel egyharmadát adta a járművekkel való ütközés – ezzel megelőzve a betegségeket, a vadászatot és a ragadozókat is.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.