Ugrás a tartalomra
Virágzás
Pannon RTV

Áprilisban tetőzik a pollenszezon

2018-04-24
15:34
2018-04-25
17:28
Forrás
Pannon RTV
Virágoznak a pázsitfűfélék és a velük közeli rokonságban álló gabonafélék. A levegőbe jutó pollenek egy része, az arra érzékeny emberekben allergiás reakciót váltanak ki.
Virágzik a gyermekláncfű

Becslések szerint az emberek egynegyedénél kisebb-nagyobb mértékű reakciót vált ki a virágpor. Évről évre egyre többen szenvednek a szénanáthától, illetve a pollenallergiától. Gorica Balint: „Zavar még az orgona illata is. Később, amikor elkezdődik a hárs virágzása, attól fulladok, mert különben is asztmás és bronchitises vagyok. Az udvarunkban kénytelenek voltunk kivágni az orgonafákat, de a hárs ellen nem tehetünk semmit, a szomszédságban is van, olyankor igyekszem bent tartózkodni, ki sem megyek.”

Füves terület

Zorica Dostanić: „A szemen, a szájon, a torkomban jelentkeznek először a tünetek, könnyezést, köhögést, viszketést váltanak ki. Gyógyszereket kell szednem, lélegzést segítő pumpát és orrcsöppeket használok. Ez gyakorlatilag az első gyermekláncfű megjelenésétől az utolsó virágzásig, csaknem őszig tart.”

Tüdőkapacitás kivizsgálása

A nagybecskereki Vasa Stajić Tüdőkórházban külön szakorvosi rendelő működik az asztmás megbetegedések gyógykezelésére, ahol a pácienseknek a megszokott terápia mellett személyre szabott kezelési tervet is készítenek. Dr. Dubravka Medić, tüdőgyógyász: „Az allergia tünetei hasonlítanak a meghűléshez, legjellemzőbbek az orrfolyás és a szem könnyezése. A megfázásnál azonban jelentkezik az erőtlenség, esetleg emelkedett testhőmérséklet is. Azok, akik már huzamosabb ideje gyógykezeltetik magukat, tudják, hogy az évnek ebben a szakában mit jelentenek a tünetek. Az asztma esetében a fulladás, nehézkes lélegzés, száraz köhögés, ami miatt mind gyakrabban járnak hozzánk.”

Nagybecskereken egyébként sehol sem mérik a levegőben található pollensűrűséget.

pollenszezon
virágzás
allergia

Most

18:26, Frissítve: 18:45

Szamárverseny 37-ik alkalommal Királyhalmon

Idén 37. alkalommal tartják meg a Szamárversenyt Királyhalmon. A szamaragolás és a fogathajtás mellett kerékpárverseny, szamárkvíz, tombola, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.
17:47, Frissítve: 17:56

A szerbiai részeg sofőrök toplistája

Megjelentette a hullarészegen vezetők toplistáját a szerbiai Belügyminisztérium. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: az idei rekordernek 4,23 ezrelék alkoholt találtak a szervezetében.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.