Ugrás a tartalomra
Virágzás
Pannon RTV

Áprilisban tetőzik a pollenszezon

2018-04-24
15:34
2018-04-25
17:28
Forrás
Pannon RTV
Virágoznak a pázsitfűfélék és a velük közeli rokonságban álló gabonafélék. A levegőbe jutó pollenek egy része, az arra érzékeny emberekben allergiás reakciót váltanak ki.
Virágzik a gyermekláncfű

Becslések szerint az emberek egynegyedénél kisebb-nagyobb mértékű reakciót vált ki a virágpor. Évről évre egyre többen szenvednek a szénanáthától, illetve a pollenallergiától. Gorica Balint: „Zavar még az orgona illata is. Később, amikor elkezdődik a hárs virágzása, attól fulladok, mert különben is asztmás és bronchitises vagyok. Az udvarunkban kénytelenek voltunk kivágni az orgonafákat, de a hárs ellen nem tehetünk semmit, a szomszédságban is van, olyankor igyekszem bent tartózkodni, ki sem megyek.”

Füves terület

Zorica Dostanić: „A szemen, a szájon, a torkomban jelentkeznek először a tünetek, könnyezést, köhögést, viszketést váltanak ki. Gyógyszereket kell szednem, lélegzést segítő pumpát és orrcsöppeket használok. Ez gyakorlatilag az első gyermekláncfű megjelenésétől az utolsó virágzásig, csaknem őszig tart.”

Tüdőkapacitás kivizsgálása

A nagybecskereki Vasa Stajić Tüdőkórházban külön szakorvosi rendelő működik az asztmás megbetegedések gyógykezelésére, ahol a pácienseknek a megszokott terápia mellett személyre szabott kezelési tervet is készítenek. Dr. Dubravka Medić, tüdőgyógyász: „Az allergia tünetei hasonlítanak a meghűléshez, legjellemzőbbek az orrfolyás és a szem könnyezése. A megfázásnál azonban jelentkezik az erőtlenség, esetleg emelkedett testhőmérséklet is. Azok, akik már huzamosabb ideje gyógykezeltetik magukat, tudják, hogy az évnek ebben a szakában mit jelentenek a tünetek. Az asztma esetében a fulladás, nehézkes lélegzés, száraz köhögés, ami miatt mind gyakrabban járnak hozzánk.”

Nagybecskereken egyébként sehol sem mérik a levegőben található pollensűrűséget.

pollenszezon
virágzás
allergia

Most

00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.
23:02, Frissítve: 23:14

Nem drágul a földgáz

Szerbia polgárainak egy része megnyugodhatott, mivel az illetékesek bejelentették, hogy ebben a fűtési idényben nem drágul a földgáz. Stábunk annak járt utána, hogy hogyan látják ezt a szabadkaiak.
20:33, Frissítve: 20:39

Gyásznapot rendelt el Szlovákia

A szerdán Nyitragerencsér közelében történt buszbalesetben 12 személy vesztette életét. A szlovák kormány a csütörtökön megtartott rendkívüli ülésén péntekre rendelte el a gyásznapot.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.