Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Aranyat érne a vetésnek az októberi eső

2021.10.08
18:59
Forrás
Pannon RTV
Esett az eső, de nem elég - mondják a vajdasági gazdák. Stábunk Újvidék környékén forgatott, ahol javában zajlik az őszi vetés.

A nyári hőség ott is komoly aszályt hagyott maga után, amin a lehullott 10-12 milliméternyi eső nem sokat enyhített.

Pannon RTV/Juhász Géza

A jó termés húsz százalékban függ a vetőmag minőségétől, húsz százalékban a gazdák munkájától, és hatvan százalékban az időjárástól, legalábbis ezt mondják a gazdák. Az utóbbi pár napban leesett csapadéknak valamelyest sikerült benedvesíteni a földet, de ez még korántsem elég.

Pannon RTV/Juhász Géza

A temerini Kálmán Imre harminc hektáron olajrepcét, tíz hektáron pedig árpát vet. A munkálatok kezdetén a földben nem volt semmilyen nedvesség, így szinte porba vetettek - mondja a gazda. A 13 liter négyzetméterenkénti eső csupán arra volt elég, hogy átnedvesítse a magágyat.

Kálmán Imre, földműves, Temerin: „Minél több esőre lenne szükség, mert a víztartalékok is a földben elfogytak a nyár folyamán, a trópusi forróság miatt. A szántások is nagyon rosszul néztek ki, ahogy készítettük elő a búzának, az árpának, meg az olajrepcének a földeket, néhol szántottuk, néhol redukált talajművelést végeztünk, de ötször-hatszor végig kellett menni, hogy egy normális magágyat tudjunk előkészíteni, úgyhogy minél több esőre lenne szükség, az őszi kultúrák fejlődése végett is, meg hát, hogy tudjunk egy normális szántást, meg redukált talajművelést végezni, meg hogy a víztartalékok is növekedjenek a tél folyamán a földben.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Bancsi Zoltán kizárólag szóját és kukoricát termel 150 holdon. Az őszi búza vetésen még gondolkodik.

Bancsi Zoltán, földműves, Piros: „Két éve már nem vetettem búzát, de mivel nagyon rossz termésre számítottam a július folyamán, úgy döntöttem, biztosan vetek búzát. Mivel most megint megkaptuk azt a három és fél tonna átlagot, meg ha számolom a tavalyi átlagot, a tavalyelőtti átlagot, akkor egy hároméves kukorica átlag, még mindig szerintem felülmúlja a búzából befolyt pénzt.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A gazdák bíznak benne, hogy hamarosan újabb esőfelhők érkezhetnek Vajdaság fölé, hiszen a talajból továbbra is sok nedvesség hiányzik.

vetés
őszi gabona
őszi vetés
vetés
vetéselőkészület
búza
kukorica
árpa

Most

07:36, Frissítve: 07:45

Elvitte a pók?

Zöldterületen, gyalogjárdán, útszélen szabálytalanul parkoló, a forgalmat akadályozó járművek. Ez a probléma jellemzi a nagyvárosokat. Május 27-től 3000 dináros büntetést kell fizetni Újvidéken, ha odaérünk mielőtt a pók elszállítaná az autónkat.
21:56

Nyári táborok - hasznos időtöltés a szünidő alatt

Lassan közeledik a nyári szünet, amikor a gyerekek egy kis időre elköszönhetnek az iskolától, aki teheti ilyenkor táborba megy. Legalábbis az aki megengedheti magának, s akinek a szülei megengedik. A lehetőségekből Vajdaságban nincs hiány.

Népszerű

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.