Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Átadták az új határépületet Bajmokon

2019-02-07
12:56
2019-02-07
16:17
Forrás
Pannon RTV
A munkálatok 18 hónapig tartottak, amelyek eredményeként egy korszerű, gyorsabb áthaladást biztosító átjáró épült ki. Csütörtök reggel 7 óra óta már az új átkelőn ellenőrizték a gépjárműveket.

A beruházás értéke 2,1 millió euró, amelyet a szerb költségvetésből és uniós pályázatokból finanszíroztak.
Siniša Mali, pénzügyminiszter, Szerbia: „Ami számomra különösen fontos, ahogyan láthatták is a körbejáráskor, hogy az épületek a legmagasabb követelményeknek is megfelelnek, biztonságosak és a határon dolgozó szolgálatok munkafeltételei javulnak. Különösen tetszik az, hogy kialakítottak egy külön sávot és épületet az autóbuszok átléptetésére is.”

Az új épület berendezései lehetővé teszik azt, hogy felgyorsuljon az utasok és az áru mozgása. Az illetékesek a Bajmok-Bácsalmás határátkelő kapacitásnövekedésétől azt várják, hogy csökken majd a forgalom a Horgos-Röszke autópálya határátkelőnél.

Branko Budimir, európai integrációért felelős segédminiszter, Szerbia: „Az idényben, amikor a külföldi utazók száma megnő, mindenképpen egy alternatív útvonal lehet ez, és a legkifizetődőbb átlépési lehetőség. Tekintettel arra, hogy az új épület, a magyar oldallal együtt lehetőséget teremt arra, hogy 24 órás munkaidőben működjön.”

Az 2,1 millió eurós beruházásból 1,8 milliót az Európai Unió biztosított. A határátkelő épületének rekonstrukciója Szerbia és az unió sikeres együttműködésének bizonyítéka - hangsúlyozta Sem Fabrizi. Az EU szerbiai delegációvezetője hozzátette: „Ez egy fontos projekt Bajmoknak, egy fontos beruházás Szerbia és Magyarország összekötése szempontjából, és egy projekt annak érdekében, hogy Szerbia közelebb kerüljön az Európai Unióhoz.”

Igény mutatkozik arra, hogy a határátkelő ne csak időszakosan működjön, hanem 0-tól 24 óráig. A szerb pénzügyminiszter elmondta, az elkövetkező egy-két hónapban közös szerb-magyar kormányülést tartanak, ahol a nyitvatartás meghosszabbítása is napirenden szerepel majd.

határátkelő
bajmoki határátkelő
Siniša Mali
Sem Fabrizi

Most

15:55, Frissítve: 16:07

3, 2, 1, 0! Interetno!!!

Kezdődik az Interetno Fesztivál Szabadkán. A mai 0. napon a Ravnica Tamburazenekar, valamint Novák Péter és az Etnofon koncertezik este fél nyolctól.
13:17, Frissítve: 13:30

Elindult az űrbe Fedor, az orosz humanoid

Fedélzetén a Fedor ember alakú robottal startolt el Bajkonurból csütörtökön a Szojuz MSZ-14-es orosz űrhajó. Várhatóan szombaton csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Népszerű