Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Átadták az új határépületet Bajmokon

2019-02-07
12:56
2019-02-07
16:17
Forrás
Pannon RTV
A munkálatok 18 hónapig tartottak, amelyek eredményeként egy korszerű, gyorsabb áthaladást biztosító átjáró épült ki. Csütörtök reggel 7 óra óta már az új átkelőn ellenőrizték a gépjárműveket.

A beruházás értéke 2,1 millió euró, amelyet a szerb költségvetésből és uniós pályázatokból finanszíroztak.
Siniša Mali, pénzügyminiszter, Szerbia: „Ami számomra különösen fontos, ahogyan láthatták is a körbejáráskor, hogy az épületek a legmagasabb követelményeknek is megfelelnek, biztonságosak és a határon dolgozó szolgálatok munkafeltételei javulnak. Különösen tetszik az, hogy kialakítottak egy külön sávot és épületet az autóbuszok átléptetésére is.”

Az új épület berendezései lehetővé teszik azt, hogy felgyorsuljon az utasok és az áru mozgása. Az illetékesek a Bajmok-Bácsalmás határátkelő kapacitásnövekedésétől azt várják, hogy csökken majd a forgalom a Horgos-Röszke autópálya határátkelőnél.

Branko Budimir, európai integrációért felelős segédminiszter, Szerbia: „Az idényben, amikor a külföldi utazók száma megnő, mindenképpen egy alternatív útvonal lehet ez, és a legkifizetődőbb átlépési lehetőség. Tekintettel arra, hogy az új épület, a magyar oldallal együtt lehetőséget teremt arra, hogy 24 órás munkaidőben működjön.”

Az 2,1 millió eurós beruházásból 1,8 milliót az Európai Unió biztosított. A határátkelő épületének rekonstrukciója Szerbia és az unió sikeres együttműködésének bizonyítéka - hangsúlyozta Sem Fabrizi. Az EU szerbiai delegációvezetője hozzátette: „Ez egy fontos projekt Bajmoknak, egy fontos beruházás Szerbia és Magyarország összekötése szempontjából, és egy projekt annak érdekében, hogy Szerbia közelebb kerüljön az Európai Unióhoz.”

Igény mutatkozik arra, hogy a határátkelő ne csak időszakosan működjön, hanem 0-tól 24 óráig. A szerb pénzügyminiszter elmondta, az elkövetkező egy-két hónapban közös szerb-magyar kormányülést tartanak, ahol a nyitvatartás meghosszabbítása is napirenden szerepel majd.

határátkelő
bajmoki határátkelő
Siniša Mali
Sem Fabrizi

Most

Népszerű

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.