Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Átadták az újvidéki covid-kórházat

2021.09.02
14:26
2021.09.02
18:11
Forrás
Pannon RTV
Átadták az újvidéki Covid-kórházat, az első betegeket már ma délután átszállították az új intézménybe. A több száz férőhelyes épület négy hónap alatt készült el, és a legmodernebb eszközökkel szerelték fel.
Pannon RTV/Albert Éva

Az újvidéki Covid-kórház alapkövét négy hónappal ezelőtt helyezték le és a tervezett négy hónap alatt el is készült.

Ana Brnabić Szerbia miniszterelnöke: „Ami a kórház teljes beruházását illeti az 3 milliárd 900 millió dinár volt és körülbelül 17 millió eurót költöttünk a berendezésre. Nem tudom, hogy drágább-e mint a másik két covid-kórház, nem vagyok biztos benne, nem láttam ezeket az összehasonlításokat, de amit biztosan tudok, és a klinikai központ igazgatója is elmondhatja, hogy itt vannak a legkorszerűbb berendezések, jobb felszerelések, jobb ágyak mint az első két kórházban.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Újvidéken és környékén drasztikusan javult az egészségügy színvonala. Ezt bizonyítja az új covid-kórház is - mondta Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke az átadón.

„5-6 vagy 7 évvel ezelőtt csak egy-két klinikánk volt a klinikai központban és a kamenicai intézetben, amelyekről azt mondhattuk, hogy egy kicsit jobbak mint az átlag.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke az egészségügyi dolgozók hatalmas energia befektetését hangsúlyozta a koronavírus elleni harcban. Most az embereken a sor, hogy segítsenek nekik azzal, hogy beoltatják magukat - mondta.

„Szeretnék mindenkit tisztelettel arra kérni, hogy éljen a szabadság jogával, a szabadság joga pedig nem azt jelenti, hogy nem vesszük fel az oltást, hanem hogy felvesszük, és szabadon fogunk mozogni, és másnak is lehetővé tesszük, hogy szabadon éljen.”

Az elmúlt időszakban jelentősen növelték az egészségügyi dolgozók fizetését, az ápolókét mintegy nyolcvankilenc százalékkal, az orvosokét pedig hetvenhét százalékkal - hangzott el az eseményen. Az új covid-kórház több mint ezer új munkahelyet biztosít az egészségügyi dolgozóknak.

Edita Stokić, a Vajdasági Klinikai Központ megbízott igazgatója: „Mintegy 200 orvost vettünk fel a meghirdetett pályázat útján, és az ápolók száma is nőtt. El kell mondanom, hogy a kiírás még mindig él, és az egészségügyi dolgozók felvétele továbbra is folyamatban van.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az ápolók a legjobb körülmények között dolgozhatnak itt, a legmodernebb felszereléssel.

Medvedac Daliborka, az újvidéki Covid-kórház félintenzív osztályának főnővére: „Másfél éve dolgozom covid-osztályon, másfél éve a klinikai központ covid-osztályának ápolója vagyok. Most itt vagyunk, készen állunk a betegek fogadására.”

A kórház már délután fogadta az első betegeket, akiket a Vajdasági Klinikai Központból szállítottak át.

Újvidék
covid-kórház
nyitás

Most

16:12

Újabb országokban jelent meg a majomhimlő

Csütörtökig az USA-ban és Kanadában regisztráltak új majomhimlős eseteket, azonban mára Ausztráliában, Olaszországban, Franciaországban és Svédországban is felütötte a fejét a betegség.
16:04

Tovább drágult az üzemanyag

A kereskedelmi minisztérium péntek délutáni információja szerint a következő egy hétben, vagyis május 27-éig az eurodízel 202,2 a 95-ös ólommentes benzin pedig 184 dinárba kerül.
15:51, Frissítve: 16:03

Magyarország lesz a mezőgazdasági kiállítás partnerországa

Szombaton kezdődik Újvidéken a 89. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár. Az ünnepélyes megnyitó 11 órakor lesz, amelyen részt vesz Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő is. A megnyitót a Pannon TV élőben közvetíti.
15:48

Méhek nélkül nincs élet

Ökológiai Fesztivált tartottak a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában. A gyerekek a méhekről, a vadméhekről, táplálkozási szokásaikról és egyebekről hallhattak a méhek világnapján.

Népszerű