Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

2021.08.19
16:29
2021.08.19
22:15
Forrás
Pannon RTV
Vajdaságból a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület, a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület és a Hét Nap hetilap részesült díjban.

Átadták Budapesten a Karmelita kolostorban a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Potápi Árpad János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyújtotta át az elismerést. A díj a külhoni magyar közösségek érdekében kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külföldi személyeknek és szervezeteknek adható.

Pannon RTV/Csipak Edvin

A nagykikindai Egység Művelődési Egyesület 1945 óta létezik, azóta megszakítás nélkül végzi munkáját. Az egyesület keretében működik a Vajdaság-szerte is híres József Attila Színjátszó Társulat. Az egyesület minden évben a jeles napokat is megtartja. Hét és fél évtizedes hagyományápoló munkájáért az egyesület idén Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjban részesült. Tóth Ramóna, elnök, Egység Művelődési Egyesület, Nagykikinda: „Ez a 75 év sokkal több, mint 75 év, mert már az 1800-as években elkezdődött, hisz a magyarság már akkor alakított színjátszócsoportot, néptánccsoportot. Ez a díj sokat jelent a számunkra, a nagykikindai magyarság számára, mindenki Magyarotthona számára, és ez mindenki díja.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Díjazott az 1946 óta létező pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület is, amely a 75 év alatt több mint kétezer különböző rendezvényt tartott meg. Rancz Károly, elnök, Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület, Pancsova: „Vagyunk most is, főleg a kórus összegyűlt már, kezdtünk énekelni. Előkészületben is vagyunk, 75 éves évfordulónk van. A szórványnak a szórványában nagyon fontos ez az esemény, fontos dolog az, hogy vagyunk, leszünk, leszünk még sokáig.”

MTI/Bruzák Noémi

A szintén díjazott Hét Nap hetilap első száma 1946-ban jelent meg. A színes, magazin jellegű hetilapban a közéleti, politikai témák mellett szórakoztató tartalmak is helyet kapnak. László Edit, igazgató, Hét Nap Lapkiadó Kft.: „Ez a díj mindenféleképpen megkoronázása ennek a 75 évnek, ennek a hét és fél évtizednek, amióta a Hét Nap vajdasági hetilap jelen van az olvasók kezében, a köztudatban, és egy további löketet, erőt ad ahhoz, hogy folytassuk ezt a munkát.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ a Délvidék legidősebb folyamatosan működő kulturális szervezete, 1871-ben alakult szabadelvű olvasókörként. A díjátadón elismerő oklevélben részesült Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének javaslatára. Takács Márta, elnök, Népkör Magyar Művelődési Központ, Szabadka: „Ez a csapat legalább már több mint egy évtizede, vagy két évtizede együtt dolgozik a Népkörben, úgyhogy ez elismerés nekik is, és én itt szeretném nekik megköszönni, hiszen az enyém egy tisztség, de vannak operatív emberek, akik ott nap mint nap helytállnak.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a díjátadó után elmondta, mindannyian kiérdemelték a díjat. „Épp most a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület azzal, hogy ezt a kitüntetést kapta, egyúttal a nemzeti tanács egy újabb szórványközpontját alakítottuk ki. Tehát nem véletlenül a Bánságban, kisoroszi, nagykikindai központtal az egyik, a másik a muzslyai, tehát a közép-bánsági, és a Dél-Bánságban itt van ez az új szórványközpont.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Idén a legnagyobb jubileumukat ünneplők kapták a díjat, de a 25 és 50 éves jubileumokat ünneplő vajdasági szervezetekből is van még legalább ennyi - mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. „Örülök annak, hogy négy kitüntetettje van most a Vajdaságnak. Szeretnék köszönetet mondani az elődöknek, a mostani vezetőknek, a csoportvezetőknek, a dolgozóknak, legyen szó akár művelődési egyesületről, akár pedig a sajtóról. Azt gondolom, hogy fontos a tevékenységük.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Az elismeréssel emlékplakett, továbbá - személyenként vagy szervezetenként - egymillió forint jutalom jár. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Mindig odafigyelünk a díjazottaknál, hogy mennyire képviselik ők az adott közösséget, illetve mindig úgy gondoljuk, hogy fontos egy-egy dátum szempontjából, egy egyesület élete szempontjából, illetve egy művészi tevékenység szempontjából, hogy mikor adjuk át ezt a díjat. Most valahogy úgy érzem, hogy jó döntések születtek.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Ez a díj a külhoni magyarság szolgálatát ismeri el, hisz a magyar nemzet akkor maradhat meg a maga teljességében, ha minden nemzetrész megmarad - mondta az átadón Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese. „Egy zseniális nyelvnek vagyunk az örökösei, egy nagyszerű kultúrának, és ha ezen keresztül büszkén tudjuk a világot látni, magyarul tudjuk a világot látni, akkor részint az egyetemes magyarságot is megtartjuk, de a saját kiteljesedésünket is lehetővé tesszük.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

A vajdaságiak mellett az erdélyi Ferencz Angéla néprajzkutató, közösségszervező, Meleg Vilmos színművész, a Székelyföldön található Haszmann Pál Múzeum, a Komáromi Jókai Színház, Simek Viktor rajztanár, karnagy, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, valamint a Németországban működő Csöbörcsök Néptáncegyüttes részesült a díjban.

Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj

Most

07:36

Mától bírságolnak

Szerbia kormányának döntése értelmében szombaton 22 órakor megkezdődött a covid-igazolványok ellenőrzése, és október 25-étől, azaz mától büntetik mindazokat, akik ezt az intézkedést nem tartják be.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.