Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat a vajdaságiaknak

2020-12-09
15:11
2020-12-09
17:22
Forrás
Pannon RTV
Két vajdasági művelődési egyesület és egy magánszemély évtizedes munkáját ismerték el Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjjal. Az oklevél mellé emlékplakett, valamint 1 millió forintos pénzjutalom is jár.

Az elismerést Magyarország miniszterelnöke tíz olyan külhoni magyar személynek és szervezetnek adományozta, amelyek a közösségek érdekében kiemelkedő tevékenységet végeznek. A díjakat a Pannon RTV székházában vehették át ma a kitüntettek.

Pannon RTV

Magyarország miniszterelnöke Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat adományozott a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesületnek hét és fél évtizedes tevékenysége elismeréséül, amellyel kiemelkedő szerepet vállalt a magyar nemzeti értékek megőrzésében és továbbadásában. Az 1945-ben alakult egyesület gazdag könyvtárral rendelkezik, az irodalom ápolása és népszerűsítése terén is mindig aktív volt.

Jenovay Lajos, elnök, Petőfi Magyar Művelődési Egyesület, Nagybecskerek: „A magyarság mindig a művelődés, a kultúra és az összefogás mellett állt ki. Ez ma is így van. Sajnos ma nehezebb időszakot élünk ezzel a járványügyi helyzettel, ami gátolja a folyamatos működést. Minél ritkábban találkozunk, annál nagyobb veszélyben vagyunk.”

Pannon RTV

Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár és Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető adta át az elismeréseket. Díjazták a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület 5 évtizedes odaadó tevékenységét, amellyel a szervezet nagymértékben hozzájárult a térségben élő magyarság hagyományainak megőrzéséhez és identitásának megerősítéséhez.

Kiss Tóth Erika, elnök, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, Csóka: „Elsősorban, amit ez a díj nekünk jelent, ez a kitüntetés, az csak megerősíti azt, hogy amit eddig tettünk, azt jól tettük. Az elhivatottság, az alázatosság, ez az amilyen szempontból az örökségünket tartjuk és továbbadjuk, ugyanúgy, ahogy Kallós Zoltán elhivatottan, önzetlenül és alázatosan tette a dolgát, majd a megvalósítottakat az egyetemes magyarságnak adta, mi ugyanezt tesszük.”

Pannon RTV

Ágoston András vajdasági magyar jogász, újságíró és politikus a külhoni magyarság érdekében végzett több évtizedes munkássága elismeréséül részesült a külhoni magyarságért Díjban. Pályafutását újságíróként kezdte. 1989-ben többekkel kezdeményezte a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének létrehozását, amelynek elnöke is volt, majd a később létrejött VMDP-t vezette.

Ágoston András, díjazott, Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj: „Biztosan jó úton járunk mindannyian, és ahogy látom, kitartás is van. Ez nagyon fontos. Most arra lenne szükség, a 2022-es magyarországi parlamenti választásokon minden határon túli magyar átérezze nem a kötelességét, hanem a késztetést, hogy neki szavazni kell, és neki oda kell szavazni, a jelenlegi magyar kormányra, és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt kívánjuk újra ezen a poszton.”

Magyarország mindenkori miniszterelnöke a külhoni magyarságért végzett áldozatos tevékenységét 1995. óta ismeri el kitüntetéssel. Minden évben 10 díjat adományoznak a külhoni magyar közösségek érdekében kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külhoni személyeknek és szervezeteknek.

Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj
Vajdaság
Petőfi Magyar Művelődési Egyesület
Nagybecskerek
Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület
Csóka
Ágoston András
Potápi Árpád János
Pirityiné Szabó Judit

Most

21:46

A cél visszatérni a tantermi oktatásra

Már egy hete visszaültek a diákok az iskolapadba. Egyelőre még zavartalanul zajlik a tanítás. Az iskolákban hatályos járványügyi intézkedésekről, az esetlegesen várható enyhítésekről Vicsek Annamária, oktatási államtitkár beszélt a Közügyekben.
21:25, Frissítve: 21:51

Mi a hosszú élet titka?

Az adai Krizsán Ferencet századik születésnapján látogatta meg stábunk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinte mi a hosszú és boldog élet titka?
17:45

Holttestekre bukkantak a berobbant aranybányában

Holttesteket emeltek ki a kelet-kínai Santung tartományban a bő két hete berobbant aranybányából hétfőn, egy nappal az után, hogy tizenegy bányászt élve mentettek ki a mélyből – jelentette a helyi hatóságok közlésére hivatkozva a kínai sajtó.

Népszerű