Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Átadták a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézményt Szabadkán

2021.08.26
18:55
2021.08.27
07:43
Forrás
Pannon RTV
Szeptembertől kezdi meg a működését. Három óvodai és két bölcsődei csoportnak, azaz mintegy 100 magyar gyereknek tud elhelyezési és oktatási lehetőséget biztosítani.
Pannon RTV/Molnár Ádám

Felavatták a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézményt. Az új épület átadásán ünnepi beszédet mondott Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Az intézmény szeptembertől kezdheti meg a működését, három óvodai és két bölcsődei csoporttal.

Pannon RTV/Molnár Ádám

A most felavatott intézményben őszre mintegy száz magyar gyermeknek tudnak kiemelkedő színvonalú elhelyezési és oktatási lehetőséget biztosítani. A megjelenteket a Vackor megbízott igazgatója, Katona Novák Ágnes köszöntötte. „Az esemény mindannyiunk számára fontos üzenetet fogalmaz meg. A jövőbe vetett hitünket, a tenni akarás, a cselekvés és az összefogás erejét, és nagyszerűségét.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos azt üzente, az új óvoda nemcsak Szabadka, hanem az egész Délvidék ékköve. „Meggyőződésem szerint ez a nemzeti öntudat megőrzésének egyik szentélyévé fog válni. Bízom benne, hogy nemcsak a magyar gyermekek, a kizárólag magyar házasságból született gyermekek, hanem a vegyes házasságokban megszülető szabadkai és Szabadka környéki gyerekek is ezt az intézményt választják.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A projekt a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében valósult meg a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével. Az építkezés befektetője és a telek tulajdonosa a Szekeres László Alapítvány. A beruházás összértéke 884 millió forint.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Magyarországnak ma olyan nemzeti kormánya van, amely az egész Kárpát-medencében a magyar közösségek, a magyar családok mögött áll, és abban támogatja azokat, hogy gyermeket vállaljanak, jövőt építsenek szülőföldjükön.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Pásztor István, a VMSZ elnöke szerint az egyik leggrandiózusabb anyaországi támogatási projekt a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program. „Lehetőséget teremtett nekünk arra, hogy kapaszkodót mutassunk föl a családoknak. Lehetőséget teremtett nekünk arra, hogy megmutassuk, milyenek vagyunk, lehetőséget teremtett arra, hogy hogyan képzeljük el a gyermekeinkről való gondoskodást.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Pásztor ünnepi beszédében hozzátette, ez az óvoda, mint jogi személy, az elkövetkező egy-két évben az egész Vajdaságban terjedni fog, olyan pontok jönnek majd létre, amelyek kihelyezett tagozatként kapcsolódnak a Vackorhoz. Ugyanakkor itt lesz a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar gyakorló óvodája is - fogalmazott Pásztor.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere szerint ahol egy új oktatási intézmény épül, ott új közösség is születik, és ott a jövő már biztos bástyákra fog épülni. „Tudjuk, hogy minden messzire mutató terv egy-egy gondolatból keletkezik. Ami ma még csak egy ötlet, holnap már egy terv. Következő nap már maga a kézzelfogható valóság. Így alakul ki egyetlen magból az erdő, és gyermekeinkből a jövő. Bő egy évvel az alapkőletétel után, büszkén nézhetünk körbe. A közös összefogással és fiatalos lendülettel elkészült épületből már csak a legifjabb nemzedék hiányzik, hogy megtöltse a teret élettel, pezsgéssel, nevetéssel.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A Vackor óvodát Varga Judit magyar igazságügyi miniszter, Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos adták át rendeltetésének, jelképesen a nemzeti színű szalag átvágásával.

Pannon RTV/Molnár Ádám

A felavatott épületet főtisztelendő Fazekas Ferenc, a Szent György-templom plébánosa áldotta meg.

Vackor
Varga Judit
óvoda

Most

23:14, Frissítve: 23:28

Magabiztos győzelem Oslóban

A szerb labdarúgó-válogatott 2:0-ra nyert a norvégok ellen a Nemzetek Ligájában és ezzel biztosította a feljutást az A divízióba.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.