Ugrás a tartalomra

Átlépte a 3 milliót a beadott vakcinák száma Szerbiában

2021.04.15
13:46
2021.04.15
17:16
Forrás
Pannon RTV
Folyamatos az immunizáció, a hónap végéig még csaknem 1 millió oltás érkezik. Eddig több mint 3 millió koronavírus elleni vakcinát adtak be, ebből 1,2 millió ember már a második dózist is felvette.

A szerb elnök bejelentése szerint a hónap végéig még csaknem 1 millió új oltás érkezik az országba, 200 ezer Pfizer, 500 ezer kínai és mintegy 200 ezer orosz védőoltást várnak, ezzel pedig tovább gyorsulhat az immunizáció.

Aleksandar Vučić kiemelte, az év végéig Szerbia két vakcinagyárral rendelkezik majd, így Belgrádban gyártani fognak orosz és kínai vakcinákat is annak érdekében, az egész régió szükségleteit le tudják fedni. Hozzátette, a Torlak Intézetben előállított Szputnyik V vakcinák júniusban már használatba kerülhetnek.

„Ezek az első minták - ellenőrzés nélkül jöttek át, éppen csak, hogy megmutathassam Önöknek -, amelyeket mi csomagoltunk be ebbe a kis üvegbe” - a Torlak Intézetben készült Szputnyik V vakcina első kontrolldózisai közül mutatott egy mintát a szerb államfő a sajtótájékoztatón. Az első vakcinák elkészülnek május 15-ig, utána 21 napot kell várni, majd használatba kerülnek - mondta Aleksandar Vučić.

„Ezek az első vakcinák, június 5-e és 10-e között kerülnek majd ki a Torlak Intézetből, és akkor elmondhatjuk azt, hogy az első 15-20 ezer dózis a Torlakból jön. Hiszem azt, hogy az év vége előtt sikerül nekünk magunknak előállítanunk vagy a Sinopharm vagy a Szputnyik V vakcinát, majd meglátjuk, márciusig pedig úgy gondolom mindkét vakcinát elő tudjuk majd állítani, és akkor a polgároknak a hazai vakcinák széles választékát tudjuk majd felkínálni, és nem csak a szerbiai polgároknak, hanem az egész régiónak.”

Aleksandar Vučić a Torlak Intézet előtt tartott sajtótájékoztatón kiemelte, már több mint 3 millió személy felvette a koronavírus elleni védőoltást Szerbiában, közülük pedig több mint 1 millió 200 ezren mindkét dózist megkapták.

„Úgy gondolom, hogy számunkra fontos az, hogy már mintegy 15 nap múlva 1 millió 800 ezer polgár lesz Szerbiában, aki a védőoltás mindkét dózisát megkapja. Ez nem jelentéktelen eredmény, ez egy fontos eredmény. Másrészről pedig hiszem, hogy jelentősen fel tudjuk gyorsítani a folyamatot, amint sokkal nagyobb mennyiségben tudunk vakcinát biztosítani, erre április végéig számítok.”

Aleksandar Vučić elmondta, hétfőn további 211 ezer adag Pfizer vakcina, a hónap végéig pedig még félmillió kínai vakcina érkezik Szerbiába.

A szerb elnök 10 ezer adag vakcinát adományozott a boszniai Szerb Köztársaságnak. Mint mondta, Szerbia mindig készen áll a segítségnyújtásra. Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina elnökségének szerb elnöklője megköszönte a segítséget és hozzátette, a Torlak Intézetben zajló vakcinagyártás lesz a hosszútávú megoldás a régió szükségleteinek biztosítására.

Aleksandar Vučić
koronavírus
koronavírus elleni harc
koronavírus-járvány
oltás
vakcináció
immunizáció
Sinopharm
Pfizer-BioNTech
Pfizer-BioNTech vakcina
Pfizer-féle vakcina
Pfizer-védőoltás
Pfizer/BioNTech
Szputnyik
Szputnyik V vakcina

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".
07:03, Frissítve: 07:29

Advent első vasárnapja

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.