Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Bognár Róbert

Automatizálják a jégvédelmi rendszert Vajdaságban

2021.04.16
12:51
2021.04.16
16:50
Forrás
Pannon RTV
Jégvédelmi rakétákat kapott a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet a tartományi mezőgazdasági titkárságtól.

Vajdaság területén idén 389 rakétaindító rendszer automatizálása van folyamatban. A tartomány jégvédelmét három radarállomás felügyeli.

Pannon RTV/ Bognár Róbert

Szerbiában 13 radarközpontból irányítják a jégvédelmi rendszert. Ebből három van Vajdaságban. Pénteken a Fruška gorán lévő állomást szerelték fel jégvédelmi rakétákkal.

Jugoslav Nikolić, igazgató, Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet: „Az idény kezdetére 90 automata rakétaindító áll készen. A maradék 28, úgy gondolom, júniusra lesz kész, tehát a Fruška gora teljes egészében automatizált lesz. Ez azt jelenti, hogy teljesen kizárjuk az emberi tényezőt a működtetésből. Ezáltal egy biztonságosabb és hatékonyabb rendszert kapunk, abból a célból, hogy a jégeső veszélyét a lehető legkisebb mértékűre csökkentsük.”

Pannon RTV/ Bognár Róbert

A tartományi mezőgazdasági titkárság március végén írta alá a szerződést a kivitelező céggel jégvédelmi rakéták beszerzéséről. A most átadott 760 rakéta hatótávolsága, fajtától függően, 6-9 kilométer.

Čedomir Božić, tartományi mezőgazdasági titkár: „Ezután indul a bajsai és számosi radarközpontok projektjének megvalósítása. Az említett két projekt összértéke 1 milliárd 400 millió dinár. Körülbelül két év múlva várjuk a jégvédelmi rendszer teljes automatizálását Vajdaság egész területére.”

Pannon RTV/ Bognár Róbert

Miután mindhárom vajdasági radarközpontban befejeződnek a munkálatok, összesen 389 automatizált rakétaindító állomás lesz a tartomány területén.

Jégvédelmi rakéta
jégvédelem
Jégvédelmi rakéták
Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet
Jugoslav Nikolić
Čedomir Božić

Most

Népszerű