Ugrás a tartalomra

Az 1849-es hősökre és mártírokra emlékeztek Zentán

2023.02.02
15:07
2023.02.02
21:23
Forrás
Pannon RTV
Az 1849. február eleji tragikus zentai események áldozataira emlékeztek csütörtök délelőtt Zentán szentmise és koszorúzás keretében. A településen bizonyos kutatások szerint az akkori történések alatt 2800-ra tehető az áldozatok száma.

Szentmise keretében megemlékeztek mindazokról a hősökről és mártírokról, akik életükkel fizettek a városért, népéért. A mise alatt beszédet mondott Czegledi Rudolf polgármester az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc során a Délvidéken legtöbb áldozatot követelő tragikus zentai Véres Gyertyaszentelőről.

„Felelősségünk, hogy mindig emlékezzünk. Ne adjuk fel a reményt, hanem gyökereket eresztve éljünk ezen a Földön, melyet őseinktől örököltünk és gyermekeinknek adjuk tovább, mert ez ad erőt a közösségnek.”

A kegyeletes koszorúzásra pedig a Felsővárosi Köztemetőben került sor, az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emléksírhelyénél. Alkalmi beszédet mondott Molnár Tibor főlevéltáros is, de az eseményen tiszteletét tette Rigó Pál Zsófia, az MNT alelnöke is.

Kiemelte, a történelem az, ami tanításul kell, hogy szolgáljon és összefogásra kell, hogy késztesse a magyar népet.

Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke: „Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a magyarság kultúrtörténeti vonatkozásában az egyike a legmeghatározóbb eseményeknek, a magyar nemzetként átélt veszteség, amit emlékeinkben évről évre elmentünk.”

Az egybegyűltek ezt követően elhelyezték az emlékezés virágait.

Zenta
megemlékezés
koszorúzás
Czegledi Rudolf
Rigó Pál Zsófia

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:23, Frissítve: 20:48

Egyre több alkoholt fogyasztanak a kiskorúak

Minden második szerbiai kiskorú átlagosan 13 éves korában próbálja ki először alkoholt, minden tizedik pedig havonta legalább egyszer iszik - ez derül ki a Batut Közegészségügyi Intézet adataiból.

Népszerű