Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Az 1849-es hősökre és mártírokra emlékeztek Zentán

2023.02.02
15:07
2023.02.02
21:23
Forrás
Pannon RTV
Az 1849. február eleji tragikus zentai események áldozataira emlékeztek csütörtök délelőtt Zentán szentmise és koszorúzás keretében. A településen bizonyos kutatások szerint az akkori történések alatt 2800-ra tehető az áldozatok száma.

Szentmise keretében megemlékeztek mindazokról a hősökről és mártírokról, akik életükkel fizettek a városért, népéért. A mise alatt beszédet mondott Czegledi Rudolf polgármester az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc során a Délvidéken legtöbb áldozatot követelő tragikus zentai Véres Gyertyaszentelőről.

„Felelősségünk, hogy mindig emlékezzünk. Ne adjuk fel a reményt, hanem gyökereket eresztve éljünk ezen a Földön, melyet őseinktől örököltünk és gyermekeinknek adjuk tovább, mert ez ad erőt a közösségnek.”

A kegyeletes koszorúzásra pedig a Felsővárosi Köztemetőben került sor, az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emléksírhelyénél. Alkalmi beszédet mondott Molnár Tibor főlevéltáros is, de az eseményen tiszteletét tette Rigó Pál Zsófia, az MNT alelnöke is.

Kiemelte, a történelem az, ami tanításul kell, hogy szolgáljon és összefogásra kell, hogy késztesse a magyar népet.

Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke: „Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a magyarság kultúrtörténeti vonatkozásában az egyike a legmeghatározóbb eseményeknek, a magyar nemzetként átélt veszteség, amit emlékeinkben évről évre elmentünk.”

Az egybegyűltek ezt követően elhelyezték az emlékezés virágait.

1849
Zenta
megemlékezés
koszorúzás
Czegledi Rudolf
Rigó Pál Zsófia

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:27, Frissítve: 16:57

Új kutat fúrnak Csantavéren

A régiek már elavultak, ezért december óta egy újat fúrnak, amely beüzemeltetése a nyár végén esedékes. A helyieknek egyébként szerencséjük van, mert a település talajában jó minőségű vízre lehet bukkanni, amely nem tartalmaz arzént.
15:02, Frissítve: 16:24

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 16:25

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.