Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Az 1942-es hideg napokra emlékeztek Újvidéken

2021-01-22
16:09
2021-01-22
18:15
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken megemlékeztek a 79 évvel ezelőtti hideg napok áldozatairól. A központi rendezvényt a Dunai rakparton, a Család nevet viselő emlékműnél tartották. Politikusok, polgárok és az áldozatok leszármazottai is lerótták kegyeletüket.

1942. januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több ezer szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek. A Sajkás-vidéken elkövetett események felelőseit még 1943-ban a Horthy-rendszer alatti Magyarországon felelősségre vonták. A második világháború után pedig Budapest kiadta Jugoszláviának a fő vétkeseket, ahol háborús bűnösökként kivégezték őket.

Pannon RTV/Juhász Géza

Az újvidéki megemlékezésen Miloš Vučević polgármester rámutatott, hogy a múltból tanulni kell, és együtt kell megakadályozni az ilyen események megismétlődését.

„Ha nem emlékezünk a múltra, a szörnyű történelem és a még szörnyűbb bűntények megismétlődhetnek. A hírhedt újvidéki razziára, amelyben teljes családokat vittek a vesztőhelyre, nem azért kell emlékeznünk, hogy haragot vagy keserűséget érezzünk, vagy hogy a gyűlöletre gyűlölettel válaszoljunk, hanem hogy ez a fájdalmas emlékezés megerősítsen minket a további harcban a fasizmus ellen, a patológiai gyűlölet és gonosz ellen.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Isaac Aziel szerbiai főrabbi a szerbiai zsidó hitközség nevében mondott beszédében az 1941-es litvániai pogrom egy részletéből idézett az egybegyűlteknek, példaként és párhuzamot vonva.

„250-es csoportokban, előbb a férfiakat, majd a nőket is, vezették el az embereket a zsidó temetőbe, a kiásott sírokig. Rájuk lett parancsolva, hogy vetkőzzenek le és álljanak a nyílt sírok szélére. A litván őrök tarkón lőtték őket, ameddig a helyi lakosok biztatták őket, segítettek nekik. A fő hóhér egy Ostrovakas nevű litván volt.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A pravoszláv egyház nevében Irinej bácskai püspök emlékezett. Hangsúlyozta, hogy a bűnténynek mindig van neve, és egyének vagy egy egész katonaság tettei miatt nem bűnhődhet egy teljes nép.

„A magasztos keresztény parancsolat a megbocsájtás. Az emlékezés szent erény. A haragtartás bűn. Ezért emlékezünk és imádkozunk Istenhez minden áldozatért, a megbocsájtással pedig jobb világot és jobb jövőt építünk a szerb népnek, és minden más népnek, akikkel évszázadokig osztoztunk és osztozunk az élettéren.”

A megemlékezésen többen koszorúztak. A tartományi képviselőház nevében Pásztor István házelnök helyezte el a kegyelet virágait. Magyarország nevében pedig Pintér Attila belgrádi nagykövet.

Az 1942-es hideg napok után 1944-45-ben, a jugoszláv katonai közigazgatás idején bírósági eljárás nélküli megtorlásba kezdtek a partizán alakulatok Vajdaságban. Ennek nem csak magyarok estek áldozatául, hanem másként gondolkodó szerbek és vajdasági svábok is. Tomislav Nikolić szerb és Áder János magyar államfő 2013-ban közösen hajtott fejet Csúrogon a két nemzet áldozatainak emléke előtt, a történelmi megbékélés jegyében. A magyar államfő pedig korábban a szerb parlamentben mondott beszédében bocsánatot kért a második világháború idején a magyarok által elkövetett büntetettekért.

hideg napok
Újvidék
megemlékezés
Miloš Vučević
Irinej bácskai pravoszláv püspök

Most

15:28, Frissítve: 15:36

2037 méternyi kolbász tekeredett Turián

A Turiai Kolbászfesztiválon a járványügyi helyzet miatt idén az ünnepség és a vásár elmaradt. Csak a Guiness-rekordot tartó kolbász készítőiből és a szervezőkből, valamint a kolbászkészítő verseny kisszámú résztvevőjéből állt az idei esemény.
15:01, Frissítve: 15:17

Disznótor a muzslyai réten

A muzslyai réten, Budai Zoltán tanyáján, ma baráti körben hagyományos disznótor volt, amelynek az „áldozata” egy háromszáz kilogrammos jószág volt.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.