Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Az 1942-es óbecsei razzia áldozataira emlékeztek

2022.01.27
13:47
2022.01.27
16:23
Forrás
Pannon RTV
Pontosan 80 évvel ezelőtt Óbecsén közel 250 szerb, zsidó és roma vesztette életét a razziában. A Tisza-parti vesztőhelyen emlékeztek meg az ártatlan áldozatokról.

Az 1942-es óbecsei razzia felidézésével és közel 250 áldozat nevének a felolvasásával kezdődött Óbecsén a razzia áldozataira való emlékezés a Tisza-parti vesztőhelyen felállított márványtáblák előtt. Svetlana Vuletić alpolgármester szerint a történetekből tanulnia kell a jövendő nemzedéknek. „Azokat a nemzedékeket, amelyek utánunk fogják tovább építeni és fejleszteni Óbecse községet, világosan és egyértelműen az antifasizmus eszméire kell tanítanunk, arra, hogy értékeljék a békét és a szabadság szentségét. Csak a szeretet, a tisztelet, a közösség érzése és a különbözőségek elfogadása vezérelheti a viselkedésünket. A polgártársainkra való emlékezés arra kötelez bennünket, hogy jobbak legyünk, ez a mi tanításunk a jövőre nézve.”

Pannon RTV/Rácz László

Gyászmisét szolgáltattak az áldozatok emlékére, akikért Fuderer László plébános és Kovács Róbert előimádkozó is mondott imát.

Kovács Róbert, előimádkozó, Szabadkai Zsidó Hitközség: „A világban látjuk, hogy mi történik: nem tanultunk és nem is fogunk tanulni, de emlékezni kell és emlékeztetni kell. Ha idézhetek egy zsoltárrészletet: határolódjunk el a rossztól és tegyük a jót – csak így tudunk segíteni magunkon és emberségünkön.”

Pannon RTV/Rácz László

A vesztőhelyen történt megemlékezés és koszorúzás mellett a holokauszt áldozatainak az emléknapja alkalmából az 1962-ben lerombolt zsinagógára és az egykori zsidó iskolára emlékeztető márványtáblánál is tartottak egy rövid megemlékezést Óbecsén.

holokauszt
Óbecse
razzia
megemlékezés

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:06

Színfalak mögött

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény több év kihagyás után idén ismét megszervezte a színházi nevelési óráját a helybeli általános iskola hetedik osztályosai számára.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.