Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Az 1944-45-ös ártatlan áldozatokra emlékeztek a szabadkai Szent György-templomban

2020-11-01
08:40
2020-11-01
15:34
Forrás
Pannon RTV
A vírushelyzet miatt ezúttal kevesebben vettek részt a szentmisén, mint a korábbi években.

Az 1944-45-ös ártatlan áldozatok lelki üdvéért tartottak szentmisét szombat este a szabadkai Szent György-templomban. A történelmi adatok mintegy 900 ártatlan áldozatot jegyeznek Szabadkán és környékén. A szertartáson jelen volt Mészáros Zoltán szabadkai történész is. Elmondta, hogy a vérengzés indíttatása a régi hatalom jeleinek mindenfajta eltörlése volt.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Mészáros Zoltán, történész, Szabadka: „Annak idején az új hatalom egyrészt el akarta törölni a régebbi hatalom, és itt a Királyi Jugoszláviára gondolok, minden jelét, és el akarta törölni mindazt, aki az esetleges új hatalom ellen lenne. És ez itt Szabadkán azt jelentette, hogy a nagyszámú magyarságról és a királyságból kiábrándult katolikus délszlávokról van szó. Azonban ez az esemény, ami Szabadkán történt, és ami Vajdaságban történt nem egy elszigetelt esemény volt.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

A szentmisét Palatinus István plébános celebrálta. Elmondta, sok minden erősít bennünket: a szellemi képességeink, kultúránk fejlesztése, a gazdasági élet, de ugyanúgy erősítenek bennünket az ártatlanok életáldozatai is. Ebből kifolyólag érezzük, hogy mi, magyarként vagyunk itt és itthon. Mert akik a vérüket ontották, azok köteleznek bennünket arra, hogy maradjunk - emelte ki Palatinus István. „Akár a megtorlás áldozatairól, akár a mai eseményekben a világon, ami történik, ez vonatkozik egyaránt. Addig, amíg egyetlen egy másik embert ártatlanul megöl, addig mindig itt van az ártatlanok igazságán az életáldozat értéke. Hogy kell erre keresztényként reagálni? Úgy, hogy a jó Istenben éljük meg azt, amit talán minden nap imádkozunk is, hogy bocsásd meg a mi bűneinket, ahogy mi is megbocsájtunk az ellenünk vétkezőknek. Hogy ez nem könnyű, ezt látjuk Jézus életében is.”

Hétfőn a szabadkai Zentai-úti temetőben a Vergődő madárnál emlékeznek majd az 1944-45-ben ártatlanul kivégzett áldozatokra. A Pannon Televízió 15 órától élőben közvetíti az eseményt.

1944-45
ártatlan áldozatok
megemlékezés
mise
Szent György-templom

Most

16:00

Ma van a Nemzetközi Jegesmedve Nap

A jegesmedvék életük nagy részét a Jeges-tenger jegén töltik, a világ egyik leghidegebb környezetében. Megközelítőleg 21 és 31 ezer egyed él a Földön, de sok más állathoz hasonlóan őket is fenyegeti a klímaváltozás.
15:28, Frissítve: 17:24

2037 méternyi kolbász tekeredett Turián

A Turiai Kolbászfesztiválon a járványügyi helyzet miatt idén az ünnepség és a vásár elmaradt. Csak a Guiness-rekordot tartó kolbász készítőiből és a szervezőkből, valamint a kolbászkészítő verseny kisszámú résztvevőjéből állt az idei esemény.
15:01, Frissítve: 17:00

Disznótor a muzslyai réten

A muzslyai réten, Budai Zoltán tanyáján, ma baráti körben hagyományos disznótor volt, amelynek az „áldozata” egy háromszáz kilogrammos jószág volt.

Népszerű

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.