Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Az 1944-45-ös ártatlan áldozatokra emlékeztek Topolyán

2018-11-14
17:36
2018-11-14
20:07
Forrás
Pannon RTV
Koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek ma délután az 1944–45-ös partizán megtorlás ártatlan áldozataira Topolyán. Több évtizeden át nem volt szabad beszélni a történtekről.

A magyar himnusz eléneklésével tisztelegtek a résztvevők a megtorlás áldozatainak emlékművénél, a topolyai Nyugati Temetőben. Fontos, hogy minden évben megemlékezzenek az ártatlan áldozatokról - mondta Kovács László, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya–Kishegyes körzeti szervezetének elnöke.

„Topolyán november 14-én emlékszünk, mert itt 1944. november 14-én vitték el a legtöbb magyar embert, és azért van és azért is van a megemlékezés ezen a napon, ellenben más helységekkel.”

Az áldozatok számáról nincsenek pontos adatok, az eddigi kutatások 200-250 eltűnt személyről számolnak be, közülük közel 70 személy neve ismert - emelte ki Tomik Nimród történész. A Vajdasági Magyar Szövetség topolyai helyi szervezetének elnöke kiemelte: „A kutatást nehezíti az, hogy gyakorlatilag 45 éven keresztül, 1990-ig nem volt szabad beszélni ezekről az eseményekről. Tehát otthon azok a családtagok sem, akik átélték ezeket a borzalmakat, ők sem beszéltek erről. Néhány kutató véletlenül akadt rá ezekre az eseményekre, majd 1990 után a helyi történészek kezdtek el foglalkozni az 1944-45-ös eseményekkel.”

Név szerint Teleki Júlia, Matuska Márton, Mojzes Antal és Nagy Tibor. A megemlékezés résztvevői a megtorlás áldozatainak emlékművénél helyezték el a kegyelet virágait, majd a topolyai Városi parkban lévő jelöletlen tömegsírnál mécsesgyújtással emlékeztek az ártatlan áldozatokra.

Topolya
megemlékezés
1944/45

Most

22:51, Frissítve: 23:57

Tenisz: Györe döntős Rióban!

A zentai teniszező elődöntőbeli ellenfele, a szlovén Aljaž Bedene sérülés miatt visszalépett, így Györe küzdelem nélkül jutott be a döntőbe.
20:16, Frissítve: 20:29

Cserkészvezetőkre van szükség

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség muzslyai közgyűlésén értékelték az elmúlt évet, és felvázolták a jövőre vonatkozó terveket.

Népszerű

Baleset történt Szabadkán

Baleset történt Szabadkán a Majsai-híd lábánál. Egy régebbi típusú Opel, valamint egy Fiat személygépkocsi ütközött össze, személyi sérülés nem történt.

További járatokat törölt a Subotica-trans

Amellett, hogy a szombati menetrend lesz érvényben, további járatkiesésekkel is számolni kell keddtől - áll a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat legfrissebb közleményében.