Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Az 1956-os eseményekre emlékeztek az észak-macedóniai Kruševóban

2021.08.09
13:36
2021.08.09
16:19
Forrás
Pannon RTV
A településen kapott ideiglenes menedéket az 1956-os forradalom 550 menekültje is.

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc menekültjei számára nyújtott menedékről emlékeztek meg az észak-macedóniai Kruševoban. A tegnapi koszorúzást követően felléptek vajdasági magyar népzenészek és néptáncosok is.

A kruševoi Shula Mina diáknyaralóban talált menedékre az 1956-os forradalom 550 magyar menekültje. 60 évvel később itt emléktáblát állítottak. Azóta a Kruševo Köztársaság tíz napja nemzeti ünnep keretében augusztus 5-e magyar napként van nyilvántartva.

Vasárnap a táblánál elhelyezték az emlékezés virágait a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének, a helyi önkormányzatnak és Magyarország Szkopjei Nagykövetségének képviselői.

A Kruševo Köztársaság tíz napja egyébként az 1903-as, Oszmán Birodalom elleni felkelésnek állít emléket.

Pannon RTV

Tihanyi Krisztina, Magyarország Szkopjei Nagykövetségének első beosztott diplomatája: "Kruševo városa a macedón történelemben a szabadság szimbóluma, és számunkra is ezt jelenti ezzel a gesztussal, hogy befogadta a magyarokat. 2016. óta minden évben lehetőségünk van arra, hogy itt, a Shula Mina gyermektábornál elhelyezett emléktáblánál megemlékezzünk erről a gesztusról, és köszönetünket fejezzük ki."

A megemlékezés a macedón-magyar kapcsolatokat is előremozdította - hangzott el az eseményen. Ennek egyik pontja a középiskolai szintű, oktatási együttműködés létrejötte is.

Tome Hristoski, Kruševo polgármestere: "Ez az együttműködés az elkövetkező időszakban várhatóan elmélyül több területen is, mint amilyenek a kulturális és sportrendezvények és más tartalmak, ami majd hozzájárul a két állam növekedéséhez és fejlődéséhez, azáltal, hogy javítaná a helyi gazdaságot Kruševoban és Magyarországon, és máshol is, ahol magyarok élnek."

Pannon RTV

A többnapos rendezvénysorozat keretében vajdasági népzenészek és néptáncosok is vendégeskedtek. Az emléktábla felavatásakor fellépő Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület most másodízben volt jelen.

Brezovszki Roland, Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület művészeti vezetője: "Külön öröm számunkra az is, hogy határon túli magyaroknak, szórványban élő magyarokat ezzel is megerősíthetjük, a jelenlétünkkel, táncunkkal, zenénkkel, barátkozhatunk, erősíthetjük őket nemzeti identitásukban."

A csapat három helyszínen lépett fel a hétvégén, és a közönség mindenhol érdeklődve és lelkesedéssel fogadta őket.

Kruševo
emlékezés
koszorúzás

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:50, Frissítve: 18:23

Egy délután Arannyal

Megtartották az Egy délután Arannyal elnevezésű képzőművészeti és irodalmi versenyt az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában. Közel 50 felsős diák, három kategóriában mutatta be Arany János munkásságát, illetve Arany és Petőfi barátságát.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.