Ugrás a tartalomra
Tanjug/Andrija Vukelic

Az államiság napját ünnepli ma Szerbia

2020-02-15
12:50
2020-02-15
18:32
Forrás
Pannon RTV
A központi ünnepséget Orašacon tartották. Az államiság napja miatt a hétfő is munkaszüneti nap Szerbiában.

1804-ben ezen a napon, a Julianus-naptár szerinti gyertyaszentelő napján kezdődött meg a törökök elleni első szerb felkelés, 1835-ben pedig ugyanezen a napon hozták meg az első demokratikus szerb alkotmányt, amellyel kezdetét vette a modern szerb állam kialakítása. 2007 óta ez a katonaság napja is.

Az ünnepségsorozat már tegnap megkezdődött, amikor is a Kalemegdanon 10 ágyúlövéssel emlékeztek a jeles eseményre.

Az államiság napján a szerb elnök főtitkára, Nikola Selaković már a reggeli órákban megkoszorúzta az Ismeretlen Hős emlékművét az Avalán.

A központi ünnepséget Orašacon tartották. Maja Gojković, a szerb köztársasági parlament elnöke beszédében emlékeztetett, hogy azon a helyen gyűltek össze, ahol a szerb nép szabadság felé vezető útja és Szerbia megújítása kezdődött. Gojković arról beszélt, hogy a szabadság most is a legfontosabb értékek közé tartozik Szerbiában.

Maja Gojković, a szerb köztársasági parlament elnöke: „Ahhoz, hogy ma is megőrizhessük szabadságunkat, függetlenségünket - az elveken alapuló politikára és a katonai függetlenségre alapozva -, fejlesztenünk kell az államunkat. Aleksandar Vučić szerb államfő politikájának köszönhetően ma egy politikailag és gazdaságilag stabil, a világban tiszteletet keltő országról beszélhetünk, amely türelmesen megújítja és építi az új barátságokat keleten és nyugaton is. A mai idők kihívásaiban szükségünk van Karađorđe bátorságára, hogy független politikát folytassunk, és hogy őrizzük népünk jogait, hogy magunk hozzuk meg a döntéseinket.”

államiság napja
Szerbia

Most

18:51, Frissítve: 19:49

Országos céllövő búvárverseny Szabadkán

Országos céllövő búvárversenyt és vajdasági nyílt bajnokságot tartottak ma Szabadkán. A sétaerdei medencében több mint 30 versenyző és 12 klub mérte össze ügyességét.
17:12, Frissítve: 18:03

Jogászkonferenciát tartottak Zentán

Mintegy 70 résztvevővel tartottak jogászkonferenciát a zentai Városházán a Vajdasági Magyar Jogász Egylet szervezésében. Az előadók az ingatlan-nyilvántartási eljárásokat boncolgatták.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Mérik a sebességet a rendőrök

Fokozott ellenőrzés az utakon

Mától kezdve fokozott közúti ellenőrzést végeznek Szerbia-szerte az utakon - tájékoztat a szerbiai belügyi tárca.