Ugrás a tartalomra
parlagfu

Az allergia elleni gyógyszert kizárólag az orvos írhatja fel

2017-08-16
13:56
2017-10-04
12:21
Az illetékesek az allergia elleni gyógyszerek öntörvényű vásárlásának veszélyeire hívják fel a figyelmet.

Üröm, lándzsás útifű, angol perje és libatop. Míg sokak számára teljesen ismeretlenek az alábbi növények, addig mások életét szó szerint pokollá tehetik. Augusztusban virágoznak, és súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékenyeknél. Az allergiások "fő ellensége" ebben az időszakban még mindig a parlagfű, a többi között Újfalusi Erikának is: „Parlagfűre vagyok allergiás. Még szerencsés vagyok, mert vannak, akik egész évben allergiásak, én csak ettől a két hónaptól szenvedek. Szemviszketés, orrfolyás, ezek a leggyakoribb tünetek.
- Hogyan enyhíti a tüneteket?
- Elsősorban gyógyszerrel, és mindenféle házi praktikát is bevetek. Sűrűbben mosom a hajam, és igyekszem minél több időt zárt térben tartózkodni.”

A tünetek enyhülését, megszűnését az allergén teljes elkerülése jelentheti. Ez azonban korántsem olyan egyszerű, hiszen a köztereken és az elhanyagolt telkeken egy szempillantás alatt megjelennek az említett növények. A szél pedig több kilométeres távolságba is elszállíthatja a pollent.

Dr. Marija Krmpotić Badawi, igazgató, Badawi Poliklinika: „Ez egy betegség, amely ledöntheti az embert a lábáról. A tünetek, mint a könnyezés, szemviszketés, orrfolyás nagyon kellemetlen tud lenni, nagyon intenzív tud lenni, és be tudja árnyékolni a mindennapokat. Ez nem csak felső légúti megbetegedés, hanem az egész szervezet betegsége.”

Allergiateszt, majd gyógyszeres kezelés enyhítheti a panaszokat. Az elmúlt időszakban több allergia elleni készítményt vásárolnak a szabadkai gyógyszertárakban, sok esetben anélkül, hogy az orvos azt kiírta volna. Marija Badawi ennek veszélyeire hívja fel a figyelmet: „Az allergia olyan betegség, amely nem csillapodik, és az allergia elleni gyógyszert kizárólag az orvos írhatja fel. Az orvos van tisztában az érintett személy egészségi állapotával, tudja, hogy van-e valamilyen más betegsége, illetve, hogy milyen gyógyszereket szed. Ezek alapján tudja eldönteni, hogy mely allergia elleni gyógyszer lesz a megfelelő.”

Egy-egy eső is enyhülést hozhat a pollenallergiától szenvedőknek. Az allergiaszezon októberig tart, az érintettek tehát két hónap múlva szó szerint fellélegezhetnek.

Az allergia elleni gyógyszert kizárólag az orvos írhatja fel

allergia
parlagfű
pollen
gyógyszer
Badawi

Most

Népszerű

kokain por

Kokainfogás Röszkén

Százmillió forint értékű kokainfogás volt a röszkei határátkelőn – tájékoztat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pöcegödörbe dobta kisbabáját

Megölte újszülött gyermekét egy 25 éves nő az Apatin melletti Szondon. Sajtóinformációk szerint az anya a csecsemőt az udvarban található szennyvízgödörbe dobta.