Ugrás a tartalomra
Pixabay/Wokandapix

Az alsós diákoknak szeptember 1-én rendesen megkezdődik a tanítás

2020-08-11
13:33
2020-08-12
07:29
Forrás
Szerbiai RTV
Bevezetnek néhány intézkedést, hogy meggátolják a járvány terjedését.

Megkezdődik a tanítás szeptember 1-jén az alsós diákok számára. Erről döntött ma a szerbiai válságstáb. Csupán néhány intézkedést vezetnek be, hogy meggátolják a járvány terjedését. A tanítás megszervezésénél pedig figyelembe kell venni az összes járványügyi előírást. A felsősök esetében az online és a tantermi oktatást kombinálják, azzal, hogy rájuk is érvényes minden előírás, amikor az iskolákban tartózkodnak.

A járványhelyzet jelenlegi állása szerint az alsós diákok az iskolapadban kezdhetik meg az idei tanévet. Mindezt szigorú szabályozások betartása mellett. A tantermekben legfeljebb 15 gyermek tartózkodhat, ez azonban a tanterem méretétől is függ. Naponta négy, rövidített órát tarthatnak meg.

Meghatározzák azt is, hogy a gyerekeknek miként kell viselkedniük a tantermekben, mekkora távolságot kell tartaniuk, valamint azt is, hogy milyen gyakran kell fertőtleníteni a termeket, a közös helyiségeket. Mladen Šarčević, oktatási miniszter, Szerbia: „Gyorsan el tudtuk ezt indítani, mert több kész forgatókönyvünk is volt. Most egy olyan forgatókönyvet javaslunk, ami több igényt is kielégít, az oktatásban dolgozókét, a tanulókét, a szülőkét és a társadalom egészét. Az egyik modell, hogy első osztálytól negyedikig az oktatás az iskolában zajlik.”

Dr. Predrag Kon járványügyi szakorvos kifejtette, hogy a diákoknak maszkot kell hordaniuk az iskolában. Ajánlatos, hogy végig rajtuk legyen a tanítás alatt - emelte ki Kon. Arról is beszélt, hogy a maszkot kizárólag felelésnél kell levenniük. „Tehát az iskolába indulás előtt minden szülőnek közre kell működnie ebben a helyzetben, meg kell mérnie a gyermeke testhőmérsékletét. Nem lehet olyan gyereket küldeni az iskolába, akinek láza, vagy légúti fertőzésre utaló tünetei vannak. Amikor a gyerek az iskolába érkezik a szülővel, vagy azzal, aki elhozta, amikor belép az iskolába, maszkot kell viselnie és a padjához kell mennie. Mielőtt belép az osztályba, kezet kell mosnia.”

Az egyetemi tanév kezdetének módja továbbra is kétséges. Korábban az illetékesek arról számoltak be, hogy három lehetséges forgatókönyvet is szem előtt tartanak: az első a klasszikus oktatás, a második a vegyes módszer, azaz az előadások online megtartása, illetve a kisebb csoportokban megszervezett gyakorlatok. A harmadik lehetőség pedig az oktatás teljes online-térbe költöztetése lenne. Az illetékesek bejelentése szerint az egyetemek működéséről a jövő héten tárgyalnak.

Korábban a válságstáb tagja, dr. Darija Kisić Tepavčević elmondta, a tanév első napját mindenképp a biztonsági előírások ismertetésére fordítják, hogy a diákok később már ezek ismeretében, biztonságban tanulhassanak. „Mindent megtettünk annak érdekében, hogy a legfiatalabb diákok az iskolák falai között kezdjék meg a tanévet. Ez nagyon fontos a további oktatásuk szempontjából, és hogy hozzászokjanak az iskolai környezethez. A felsőbb osztályok számára különféle kombinációk és lehetőségek lesznek a tanítás kivitelezésére.”

Előzmény:

Minél előbb meg kell nyitni az iskolákat - erről beszélt ma a szerb közmédia reggeli műsorában Berislav Vekić. Az egészségügyi minisztérium államtitkára elmondta: az ezzel megbízott munkacsoport intenzíven dolgozott az elmúlt napokban, és több intézkedést javasoltak, amelyeket be kell tartani az oktatási intézményekben. Ezek vonatkoznak a tanórákra és a köztük lévő szünetekre is. Meghatározzák, hogy a gyerekeknek miként kell viselkedniük a tantermekben, mekkora távolságot kell tartani, milyen gyakran kell fertőtleníteni az osztályokat, valamint a közös helyiségeket. Vekić hozzátette: a diákoknak maszkot kell hordaniuk az órákon. Ezt akkor vehetik le, ha felelnek. A válságstáb mai ülésen határozzák meg és közlik az iskolakezdéshez szükséges pontos feltételeket.

Berislav Vekić, egészségügyi államtitkár, Szerbia: „A tantermekben távolságot kell tartani. A gyerekeknek maszkot kell hordani. Akkor vehetik azt le, ha kérdésre válaszolnak, ha felelnek. Fertőtleníteni kell a teljes tantermi felszerelést, a padokat, mindent, ami az osztályban van. Az illemhelyeket is fertőtlenítik. A tanórák közti szüneteket pedig a szabadban kell eltölteni.”

iskolakezdés
járvány
koronavírus

Most

11:01, Frissítve: 11:17

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant egy Mig-21-es repülőgép Loznica közelében. Nem megerősített források szerint az egyik pilóta életét vesztette, a másikat keresik. Hamarosan bővebben...
10:45, Frissítve: 10:57

Szedjetek szét - ismét telt ház előtt

A járványügyi előírások szigorú betartása mellett újra telt ház előtt játszották a Szedjetek szét című előadást a Kosztolányi Dezső Színházban, Szabadkán.
07:32, Frissítve: 07:53

Készül az uniós jelentés Szerbiáról

Az elmúlt év jogállamiság terén elért eredményeinek fontos elemei várhatóan bekerülnek az Európai Bizottság Szerbiáról szóló jelentésébe - jelentette ki Jadranka Joksimović.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.