Ugrás a tartalomra
Aradi vértanúk
Wikipedia

Az aradi vértanúkra emlékezik a világ magyarsága

2017-10-06
07:11
2017-10-06
08:52
Forrás
Pannon RTV
1849. október 6-án, 168 éve végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

A magyar kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át. Ezen a napon az állami lobogót félárbocra eresztik, a középületekre kitűzik a gyászlobogót, az iskolákban megemlékezést tartanak.

A nemzeti gyásznapon Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren felvonják, majd félárbocra engedik Magyarország lobogóját. A Fiumei úti sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzást tartanak, emellett a sírkertben szabadtéri kiállítással, egész napos rendkívüli történelemórával várják a megemlékezőket. A romániai Aradon a vesztőhelyen felállított obeliszknél tisztelgés mellett koszorúznak.

Vajdaság-szerte tartanak megemlékezéseket, a Vajdasági Magyar Szövetség központi megemlékezését Eleméren tartja, a Szent Ágoston templomban, 11 órakor.

Arad
kivégez
vértanú
magyar
emlékezik
évforduló

Most

18:54

Túszdráma Kijevben

Robbanószerrel fenyegetőzött egy férfi Kijev belvárosában egy kereskedelmi központban lévő bankintézetben, de rövid időn belül őrizetbe vették - tájékoztat az ukrán rendőrség.

Népszerű

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.