Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Az aradi vértanúkra emlékezünk - Eleméren tartották a vajdasági központi rendezvényt

2022.10.06
19:27
2022.10.06
22:16
Forrás
Pannon RTV
A templom területén folyó munkálatok miatt történt a változás

Ma az aradi tizenháromra emlékezik a világ magyarsága. Vajdaságban a bánáti Eleméren tartották a központi megemlékezést – de az eddigiektől eltérő protokoll szerint. A Szent Ágoston katolikus templomban ugyanis nem volt szentmise és nem helyezték el a kegyelet virágait Kiss Ernő honvédtábornoknak a templom szentélye alatti nyugvóhelyén.

Pannon RTV/Lukács Attila

A megemlékezés szervezője, a nagybecskereki Petőfi MME azt a megindokolást kapta a nagybecskereki püspökségtől, hogy a templom területén folyó munkálatok miatt történt a változás. Jenovay Lajos, elnök, Petőfi MME, Nagybecskerek: „A nagybecskereki püspökség értesített bennünket, hogy felújítási munkálatok zajlanak, és ezért van a változás, nem a megszokott módon történik az emlékezés. De mi szervezők, ragaszkodtunk a helyszínhez.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A megemlékezés a templom előtt zajlott, melyen beszédet mondott Mihálkó Sándor, Magyarország belgrádi nagykövetségének tanácsosa. „Nem a pillanatnyi hasznot, hanem a nemzeti érdeket, a hosszú távú célokat, a jólét megteremtésének lehetőségét, a békességet, és a fejlődést tartják szem előtt. Akik a haza javára kívánnak alkotni, és akiknek döntéseit, bármilyen nehezek is legyenek azok, akár saját magukra nézve, a jövőbe, a nemzet túlélésébe vetett megrendíthetetlen hit irányítja. Nemzeti hőseink példamutatása mindannyiunknak iránymutató kell, hogy legyen.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke hangsúlyozta, nincs földi hatalom, amely az 1848. március 15-én megfogalmazott törekvéseknek útját állhatná, és amely március 15-e és október 6-a méltó megünneplésének bármikor és bárhol gátat szabhatna számunkra. „A történelem nem szakítható el a jelentől és a jövő útkeresésétől sem. Hiszen mindennek az is az értelme, hogy a nemzet megmaradását segítsük, amiért vértanúink is életüket adták. Segítse ez a mai nap, ez a megemlékezés itt az eleméri római katolikus templom előtt történelmi sorsközösségünk tudatosítását az itt élő többi nemzettel, és segítse ez a nap nemzetünk megmaradását is.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a megemlékezés után kijelentette, hogy a nemzeti gyásznap, nem helyfüggő és azt nem ronthatja el senki. „Nem látok én itten semmit, ami megakadályozta volna azt, hogy a megszokott módon tudjunk emlékezni, hogy szentmise legyen, és azt követően pedig a kriptában tudjunk koszorúzni. Most ez az idén nem így lett. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy hihetetlenül fontos a folytonosság, a folyamatosság. És majd megvárjuk, amíg befejeződnek a munkálatok és újra vissza tudunk térni oda ahol megszokott módon szoktunk emlékezni.”

Mivel nincs a helyén Kiss Ernőnek az eleméri templom kertjében 2016-ban felállított mellszobra sem, így koszorúkat a templom homlokzatán levő emléktáblára illetve az elé helyezték el.

aradi vértanú
Elemér
Jenovay Lajos
Mihálkó Sándor
Hajnal Jenő

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.