Ugrás a tartalomra

Az aradi vértanúkra emlékezünk - Eleméren tartották a vajdasági központi rendezvényt

2022.10.06
19:27
2022.10.06
22:16
Forrás
Pannon RTV
A templom területén folyó munkálatok miatt történt a változás

Ma az aradi tizenháromra emlékezik a világ magyarsága. Vajdaságban a bánáti Eleméren tartották a központi megemlékezést – de az eddigiektől eltérő protokoll szerint. A Szent Ágoston katolikus templomban ugyanis nem volt szentmise és nem helyezték el a kegyelet virágait Kiss Ernő honvédtábornoknak a templom szentélye alatti nyugvóhelyén.

A megemlékezés szervezője, a nagybecskereki Petőfi MME azt a megindokolást kapta a nagybecskereki püspökségtől, hogy a templom területén folyó munkálatok miatt történt a változás. Jenovay Lajos, elnök, Petőfi MME, Nagybecskerek: „A nagybecskereki püspökség értesített bennünket, hogy felújítási munkálatok zajlanak, és ezért van a változás, nem a megszokott módon történik az emlékezés. De mi szervezők, ragaszkodtunk a helyszínhez.”

A megemlékezés a templom előtt zajlott, melyen beszédet mondott Mihálkó Sándor, Magyarország belgrádi nagykövetségének tanácsosa. „Nem a pillanatnyi hasznot, hanem a nemzeti érdeket, a hosszú távú célokat, a jólét megteremtésének lehetőségét, a békességet, és a fejlődést tartják szem előtt. Akik a haza javára kívánnak alkotni, és akiknek döntéseit, bármilyen nehezek is legyenek azok, akár saját magukra nézve, a jövőbe, a nemzet túlélésébe vetett megrendíthetetlen hit irányítja. Nemzeti hőseink példamutatása mindannyiunknak iránymutató kell, hogy legyen.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke hangsúlyozta, nincs földi hatalom, amely az 1848. március 15-én megfogalmazott törekvéseknek útját állhatná, és amely március 15-e és október 6-a méltó megünneplésének bármikor és bárhol gátat szabhatna számunkra. „A történelem nem szakítható el a jelentől és a jövő útkeresésétől sem. Hiszen mindennek az is az értelme, hogy a nemzet megmaradását segítsük, amiért vértanúink is életüket adták. Segítse ez a mai nap, ez a megemlékezés itt az eleméri római katolikus templom előtt történelmi sorsközösségünk tudatosítását az itt élő többi nemzettel, és segítse ez a nap nemzetünk megmaradását is.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a megemlékezés után kijelentette, hogy a nemzeti gyásznap, nem helyfüggő és azt nem ronthatja el senki. „Nem látok én itten semmit, ami megakadályozta volna azt, hogy a megszokott módon tudjunk emlékezni, hogy szentmise legyen, és azt követően pedig a kriptában tudjunk koszorúzni. Most ez az idén nem így lett. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy hihetetlenül fontos a folytonosság, a folyamatosság. És majd megvárjuk, amíg befejeződnek a munkálatok és újra vissza tudunk térni oda ahol megszokott módon szoktunk emlékezni.”

Mivel nincs a helyén Kiss Ernőnek az eleméri templom kertjében 2016-ban felállított mellszobra sem, így koszorúkat a templom homlokzatán levő emléktáblára illetve az elé helyezték el.

aradi vértanú
Elemér
Jenovay Lajos
Mihálkó Sándor
Hajnal Jenő

Most

13:49

Még biztosabb lehet a gázellátás

Üzembe helyezték a szerb–bolgár gázösszekötő rendszert a Niš melletti Trupale falunál. Ezzel újabb alternatív földgázellátási útvonalat kapott az ország. A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt.
11:53, Frissítve: 11:58

Hagyományos disznótor Szajánban

A szajániak a koronavírus-járvány előtti évben szervezték meg az első hagyományos disznótort. A kényszerszünet után tegnap újra megtartották a rendezvényt a helyi önkéntes tűzoltó egyesület szervezésében.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.