Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Az egészségügyi intézmények fejlesztését tervezi az állam

2017.11.23
13:19
2017.11.23
17:01
Forrás
Pannon RTV
Ezek többéves beruházások, amelyeknél a helyi közösségek lesznek a kivitelezők.

Beindult az egészségügy digitalizációja. Mintegy 30 ezer orvosságot adnak ki elektronikus receptre naponta Belgrádban. Ez óriási könnyítést jelent úgy a betegek, mint az orvosok számára. A rendszer hamarosan az ország egész területére kiterjed, folyamatban van az állami és a magángyógyszertárak bevonása a hálózatba. Ezt a költségvetésből, illetve hitelekből finanszírozzák majd. Emellett az egészségügyi intézmények épületeit is felújítják.     

Egyes egészségügyi intézmények jobb, mások rosszabb állapotban vannak. Kíváncsiak voltunk a szabadkaiak, illetve a környező települések lakosainak véleményére. A szabadkai Nő- és Gyermekvédelmi Szolgálat épületénél jártunk. Sok kisgyermekes szülő jár ide nap mint nap. A megkérdezettek szerint az épületre ráférne egy kis felújítás. Vass Irén: „Elég elnyűttek már a padok is, párnázottak is lehetnének. A kicsik könnyen felfáznak.”

A Szabadkai Közkórház épülete sincs tökéletes állapotban. Az ide járó betegek az illemhelyiségek, a csapok rossz állapotára panaszkodtak. De másra is helyreállítás vár. Szalma Péter: „Ráférne nagyon sok javítás. Kívülről is. Ha az ember ránéz, egy nagy épületet lát, semmi fantázia nincs benne, a fák nincsenek levágva, mindenfelé levél, szóval lenne mit javítani. Kell munkásokat felvenni és minden rendben lesz.”

A palicsi egészségház kisebb szépséghibákkal küszködik. Itt-ott lehullott a vakolat. Lajkó János belülről megfelelőnek és higiénikusnak találja az épületet. „Kívülről esetleg lehetne tatarozni, de belülről tűrhető állapotban van. Volt ez tatarozva két éve.”

Hajdújáráson is a közelmúltban került sor az egészségház külső felújítására. Ábrahám Csaba: „Az épület néhány éve lett felújítva, meg vagyunk vele elégedve. Esetleg, ha az orvos minden nap dolgozna, az sokkal jobb lenne. Sajnos, nem dolgozik minden nap. Szerintem belülről rendben van.”

Hamarosan azonban minden egészségügyi intézmény felújításra kerülhet - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Vickó Ferenc. Az egészségügyi államtitkár kiemelte, az intézmények felújításának végső célja, hogy minden egészségügyi intézet, kórház, egészségház, illetve egyéb kisebb településen lévő rendelő is megújuljon, a padlótól a tetőig, kívül-belül, az infrastruktúrával, valamint a felszereléssel együtt. Ezek többéves beruházások, amelyeknél a helyi közösségek lesznek a kivitelezők.

Vickó Ferenc, egészségügyi államtitkár, Szerbia: „Az lesz a cél, hogy ezekbe az épületekbe a következő tíz évben ne kelljen bemenni és valamilyen külön befektetést igénylő adaptációkat véghezvinni. A következő pár éven belül úgy fogjuk berendezni ezeket az épületeket és az egészségügyi szolgáltatóknak a rendszerét, hogy valójában ne kelljen hozzányúlni, és ha jól tudom, akkor ehhez hozzá fognak tartozni az iskolák is és a napközik is.”

Az államtitkár hozzátette, az elmúlt időszakig a legégetőbb gondokat rendezték, a milliós befektetések pedig már elkezdődtek.

dr. Vickó Ferenc
e-receptek
egészségügy
Szerbia

Most

21:26, Frissítve: 21:52

Oltásra buzdít a VIFÓ elnöke

Az elmúlt fél évben megnőtt a fiatalok oltási kedve, egyre többen veszik fel már a harmadik oltást is, viszont még mindig sok a tenni való - jelentette ki a Közügyekben Szollár Ádám, a VIFÓ elnöke.
18:54, Frissítve: 19:03

Magyarország legnépszerűbb úti céljai

Magyarországon mindenszentek hosszú hétvégéjét sokan utazással töltik: Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs vonzza a legtöbb vendéget. Az októberi foglalások darabszáma már felülmúlta a tavalyi és a 2019-es számokat a Szallas.hu szerint.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.