Ugrás a tartalomra
MTI/Kátai Edit

Az egyházi ünnep egybeesik a Nemzeti Összetartozás Napjával

2022.06.03
20:59
2022.06.04
07:30
Forrás
Pannon RTV
Csíksomlyóra figyelnek a katolikusok, illetve a keresztények, hiszen szombaton tartják a pünkösdi búcsút. A római katolikus egyház hívei itt teljes búcsút, azaz bűnbocsánatot nyerhetnek. A Pannon RTV stábja a helyszínről tudósít.

Az erdélyi csíksomlyói pünkösdi búcsún több százezer katolikus és keresztény hívő vesz részt. Egyes információk szerint azonban akár a másfél milliót is eléri az odaérkezők száma, akik a Szűzanya tiszteletére tartott körmeneten, és szentmisén vesznek részt. A vajdaságiakat sem szokta eltántorítani a közel 10 órás út, minden évben több autóbusszal is érkeznek hívek innen.

A Mária-kegyhelyre, a Szűzanya csodatevő szobrához való zarándoklat kiemelt vallási esemény. Az ünnepi szentmisét rendszerint pünkösd szombatján tartják, szabadtéren, a Kissomlyó-hegy és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben. Ez idén sem lesz másként. Az ünnepi szentmise, amelyet a Pannon TV műsorán is követhetnek, holnap fél 1-kor kezdődik és főcelebránsa Ft. dr. Udvardy György veszprémi érsek lesz. Az idei búcsú mottója a Pax et bonum!, azaz Béke és Jóság!

Ötödik alkalommal rendezik a pünkösdi lovas zarándoklatot, aminek az a célja, hogy eljuttassa az összmagyarság imaüzeneteit a csíksomlyói búcsúra. Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikai államtitkár kedden tette közzé Facebook oldalán, hogy másnap reggel elindul a lovas zarándokokkal, hogy elvigye az imaüzeneteket Csíksomlyóra. Ismét útra kel az Össznemzeti Zarándokvonat is, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz.

Pünkösd ünnepe egyébként ebben az évben egybeesik a Nemzeti Összetartozás Napjával. A magyarok ilyenkor az 1920-as trianoni békeszerződés aláírására emlékeznek. Ennek központi ünnepsége is Erdélyben lesz.

MTI/Máthé Zoltán

De, hogy mióta is létezik ez a zarándokhely? Története messzire nyúlik vissza. Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda. 1990-től kezdődően mára már az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált.

A csíksomlyói kegytemplom legértékesebb tárgya a főoltár mögött őrzött Mária-szobor. A 16. században készült hársfából, alkotója ismeretlen. A Napba öltözött asszonyt ábrázolja, akinek lába alatt a Hold, feje körül tizenkét csillagból álló koszorú látható. Királynőként a fején korona, jobb kezében jogar, bal karján a szintén koronás kis Jézus.

MTI/Kátai Edit

A kegytemplom és a búcsú értékes tárgyai közé tartozik a főoltár bal oldalán található labarum is. Amikor a papság ezen jelvénnyel az élén felér a Kis-Somlyó-hegyen lévő Salvator-kápolna elé, eléneklik az „Egészen szép vagy Mária” éneket és azután folytatódik tovább a körmenet.

2019-ben pünkösdkor maga a pápa látogatott el Csíksomlyóra. Akkor a két napon át zuhogó eső sem tántorította vissza a zarándokokat, hogy Ferenc pápa csíksomlyói, szabadtéri Mária-kegyhelyen tartott prédikációján részt vegyenek, és élőben láthassák a szentatyát.

Egy évvel később az ünnepi szentmisét ugyan megtartották, de tömeges zarándoklat nélkül, ennek oka pedig a koronavírus-járvány volt. Akkor Kovács Gergely gyulafehérvári érsek úgy nyilatkozott, hogy szerinte a csíksomlyói zarándoklat benne van a lelkekben.

A járvány miatt még tavaly is korlátozott számú résztvevővel zajlottak a liturgikus programok. Idén azonban bárki részt vehet a Csíksomlyói búcsún. A lelki feltöltődés és a meghitt pillanatok biztosan nem maradnak el. Ezúttal a Pannon RTV stábja is a helyszínről tudósít.

Csíksomlyó
keresztény
katolikus
pünkösd
pünkösdi búcsú
Potápi Árpád János
nemzetpolitikai államtitkár
Ferenc pápa
zarándok

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:50, Frissítve: 18:23

Egy délután Arannyal

Megtartották az Egy délután Arannyal elnevezésű képzőművészeti és irodalmi versenyt az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában. Közel 50 felsős diák, három kategóriában mutatta be Arany János munkásságát, illetve Arany és Petőfi barátságát.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.