Ugrás a tartalomra

Az egységért, a békéért és a közhatalom képviselőiért imádkoztak Magyarkanizsán

2024.01.28
19:13
2024.01.28
20:18
Forrás
Pannon RTV
Ökumenikus istentiszteletet tartottak Magyarkanizsán a Szent Őrangyalok római katolikus templomban. A hívek a kereszténység egységéért, a világbékéért és a közhatalomban résztvevő képviselőkért imádkoztak.

Az, hogy testvéreinkkel közösen együtt imádkozunk az Úrhoz nagy erőt és hitet ad, a katolikusok, a reformátusok, és az evangélikusok számára egyaránt – emelte ki Harangozó László, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke a szinte teljesen megtelt magyarkanizsai nagytemplomban.

„Az, hogy már együtt lehetünk, mint testvérek, ez már magában nagyon fontos, hiszen Krisztus nevében gyűlünk össze, és Krisztus azt mondja, hogy ahol ketten, hárman összegyűlnek a nevemben, én már ott vagyok, és a testvériség nagyon fontos.”

Az istentiszteleten Dolinszky Gábor, evangélikus püspökhelyettes kiemelte, nem csak a keresztény egységért, hanem a magyar nemzetért is imádkoztak.

„Szükségünk van arra a felismerésre, hogy Istennel együtt végezzük azt a hivatást, amelyre rendeltettünk, akár képviselők, akár lelkészek, papok vagy bármilyen funkcióban lévő emberek. Isten segítségével, Isten áldásával szükséges a munkánkat végezni.”

Az ökumenikus istentisztelet keretén belül három fontos tényező kapcsán kérték Isten áldását.

Palatinus István, plébános, Szent Őrangyalok templom, Magyarkanizsa: „Ennek a mai istentiszteletünknek hármas szintje van, legelőször is az egységért imádkozunk, mert azt tartjuk, hogy ez egy nagyon fontos dolog, különösen ami a világban. Másik fontos dolog a béke, hiszen számtalan kontinensen dúl háború, és a harmadik, hogy a közhatalom képviselőit Isten áldásában részesítsük.”

Az ökumenikus istentiszteletet egy nemzetközi imahét keretén belül szervezték meg. A keresztény egyházak világszerte közösen vesznek részt ilyenkor az imahéten.

Fazekas Ferenc, szabadkai megyéspüspök: „Egyrészt ez reménnyel tölt el bennünket, hogy tudunk együtt lenni más keresztény egyházakkal, és hogy más alkalmakkor is tudunk együttműködni, közös találkozónk is van, közösen szoktunk segíteni a rászorulókon.”

Az eseményen beszédet mondott dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke is, aki kiemelte, a közös célok együttesen tudják fejleszteni a közösséget.

„Nem meglepő az egyáltalán, hogy a történelmi egyházak és a politika együttműködik, hiszen ugyanaz a célunk, hogy a vajdasági magyar közösség erőben, egészségben tudjon maradni, és fejlődni tudjon itt, az ezeréves szülőföldjén.”

A szentmise áldással, a Himnusz eléneklésével ért véget.

istentisztelet
ökumenikus
Magyarkanizsa
Harangozó László
Szerbiai Református Keresztyén Egyház
Dolinszky Gábor
evangélikus
református
katolikus
Palatinus István
Fazekas Ferenc
Szent Őrangyalok-templom
megyéspüspök
Szabadka
Dr. Pásztor Bálint
VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

21:05, Frissítve: 21:14

Szédületes mérkőzést hozott a 173. örökrangadó

Szenzációsan kezdte a szerbiai labdarúgó Szuperliga 2023/24-es idényének rájátszási szakaszát a Crvena zvezda a Partizan ellen. A drámai összecsapáson 3:2-re nyertek a piros-fehérek, és 10 pontra lógtak el a fekete-fehérektől.
19:25, Frissítve: 19:33

A Kisvárda elleni döntetlennel ismét bajnok a Ferencváros

A Ferencváros megnyerte sorozatban a hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét, mivel hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a kieső helyen álló Kisvárdával a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának második szombati mérkőzésén.
17:07, Frissítve: 19:09

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.