Ugrás a tartalomra

Az éjszakai szórakozást korlátozzák Szerbiában

2020.11.16
07:30
Forrás
Szerbiai RTV, Blic
Keddtől 21 és hajnali 5 óra között mindent bezárnak Szerbiában, leszámítva a gyógyszertárakat, benzinkutakat és a házhozszállítást kínáló éttermeket - erről döntött ma a szerb kormány rendkívüli ülésén.

Az új szabályokra azért van szükség, mert a koronavírus terjedése felgyorsult az országban. Ana Brnabić szerb kormányfő a kormány mai rendkívüli ülése után jelentette be a döntést.

Keddtől este 21 és hajnali 5 óra között nem tarthatnak nyitva a vendéglátóipari egységek, a boltok és a bevásárlóközpontok sem. Az intézkedés 15 napig tart, december elsején újra elemzik a járványhelyzet alakulását, és ha kell, meghosszabbítják a szabályozást. Ana Brnabić szerb miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a kijárási korlátozás újbóli bevezetésén egyelőre nem gondolkodnak. „Őszintén mondom, nem is gondolkodunk ezen. Tudjuk, hogy ez lenne a következő intézkedés. De ebben a pillanatban azt gondolom, hogy az előlátott intézkedések, melyeket ma fogadtunk el, és amelyek keddtől lépnek életbe, eredményeket hoznak, és a számok elkezdnek csökkenni, már december elsejéig.”

Az iskolák működését egyelőre nem korlátozzák - tette hozzá a szerb miniszterelnök. Mint mondta, egyelőre nincs ok arra, hogy a tanintézmények bezárjanak. Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Jelenleg teljes mértékben az iskolák további működését támogatom, azt, hogy ne zárjanak be. A gyerekeknek a legbiztonságosabb az iskolában. Reggel néztem meg az eredményeket, pillanatnyilag egész Szerbiában 39 általános iskolás fertőződött meg, ebből 20 belgrádi. A középiskolákban 52 beteg van, 22 Belgrádban.”

Szavai szerint a szerb egészségügy felkészült a jelenlegi helyzetre. Elegendő teszttel, gyógyszerrel, felszereléssel és kórházi ággyal rendelkeznek ahhoz, hogy fogadni tudják a betegeket. Zlatibor Lončar, egészségügyi miniszter, Szerbia: „Ezért arra kérek mindenkit, hogy annak tudatában, amit az egészségügyi dolgozók tettek, tartsák be ezeket az intézkedéseket, ha eddig nem is tették. Mert ez segít az egészségügyi dolgozóknak és a lakosságnak, hogy megakadályozzuk a vírus további terjedését, valamint a számok további növekedését. Mert a világon nincs olyan kapacitás, ami ne lenne véges.”

A jelenlegi járványügyi adatokkal Szerbia még mindig a zöld zónában van - számoltak be az illetékesek. Mint mondták, a járványügyi mutatók szerint Szerbia Európa azon országai közé tartozik, ahol alacsony a halálozási arány.

Szerbia
korlátozás
nyitvatartás
szórakozóhelyek
koronavírus
járvány
Ana Brnabić

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".
07:03, Frissítve: 07:29

Advent első vasárnapja

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.