Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Az első száz év - videokonferencia a VM4K-ban

2020.09.04
18:52
2020.09.05
15:12
Forrás
Pannon RTV
Az első száz év címmel, a trianoni centenárium jegyében tartanak online kisebbségi kerekasztal-beszélgetést Szabadkán, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban.

A ma kezdődött kétnapos előadás-sorozat az online térbe költözött, az előadók videokonferencián mutatják be tanulmányaikat.   

Az előadók személyében olyan szakembereket kértek fel, akik a saját tudományos tevékenységük során különböző szemszögekből behatóan és hosszasan foglalkoznak a tárgyterület egészével. Dr. Mészáros Zoltán történész, levéltáros a vajdasági magyar közösség Tito-korszak alatti helyzetéről értekezett. Megjegyezte, ma sokan idilli állapotként jellemzik az akkori korszakot, habár közel sem volt annyira derűs időszak, mint a mostani visszaemlékezésekben.

Dr. Mészáros Zoltán, történész: „Voltak áldozatai is ennek a helyzetnek. Volt, aki hirtelen munkát vesztett amiatt, mert például elment a templomba meghallgatni egy koncertet. Volt ennek olyan áldozata is, akit irredentának nyilvánítottak. Voltak tabutémák, amelyekről nem lehetett beszélni, például Tito személye ilyen tabutéma volt, tehát vannak a titóizmusnak árnyoldalai is, de manapság inkább a pozitív dolgokra emlékeznek az emberek.”

Dr. Tóth Norbert, a magyar Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense nemzetközi jogi szempontból vizsgálta a trianoni békediktátumban foglaltakat. Elmondása szerint sokan úgy gondolják, hogy ma már nem hatályos a szerződés, ez azonban nem teljesen igaz. Ma már valójában csak néhány van hatályban, köztük a Magyarország határaira vonatkozó II. fejezet és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet létrehozó XIII. fejezet.

Dr. Tóth Norbert, docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Magyarország: „A XIII. rész kivételével, ami a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet alapító dokumentuma, de ugye 1919-ben megalapítják a versailles-ival és az összes békeszerződésbe ez bekerül, de Magyarországot ez a rész köti, tehát ez a rész csatolja be az ILO-hoz, tehát a Nemzetközi Munkaügyi Szervezethez. Ezen a XIII. részen keresztül kötődik a szervezethez Magyarország, ez a rész is hatályban van.”

Lovas Ildikó, a VM4K koordinátora elmondta, fontos, hogy a tudományos élet is foglalkozzon ezzel a kérdéssel. Ez a konferencia pedig azt tűzte ki célul, hogy a trianoni békeszerződés következtében kialakult gondolkodásmódot, annak társadalmi, gazdasági és politikai következményeit körbejárja.

Lovas Ildikó, koordinátor, VM4K: „Egy nemzeti közösség, mint amilyen a vajdasági magyar, leválasztódva a nemzet egészéről, vajon hogyan képes túlélni, hogyan képes megszerveződni. Mi az, ami képessé teszi arra, hogy úgy a nyelvét, mint a kultúráját megőrizze, és nemcsak megőrizze, hanem ebben a sok és izgalmas, fájdalmas évtizedben, ami mögöttünk van, olyan időtálló értékeket hozzon létre, amik a magyar nemzet vonatkozásában is fontosak és értékállóak.”

Az elhangzott előadásokból egy átfogó kötet is készül, amelyet várhatóan az év végén, vagy jövő év elején adnak ki.

Az első száz év
videókonferencia
Mészáros Zoltán
VM4K
online
Tóth Norbert
Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Most

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.