Ugrás a tartalomra
Igor Mirovic
http://www.vojvodina.gov.rs

Az első világháború roma áldozataira emlékeztek Újvidéken

2018-02-21
08:40
2018-02-21
16:07
Forrás
Pannon RTV
Száz év után először emlékeztek meg az első világháború roma áldozatairól Vajdaságban.

Száz év után először emlékeztek meg az első világháború roma áldozatairól Vajdaságban. Az évfordulóra közös fényképkiállítást szervezett a belgrádi Roma Kultúrház és a Vajdasági Múzeum Újvidéken. A tárlatot Igor Mirović tartományi kormányfő nyitotta meg.     
Az első világháború befejezésének 100. évfordulójára szervezett kiállításon több mint 150 fénykép mutatta be az itt élő és harcoló roma nép sorsát. A tárlat szerzője Dragoljub Acković, a belgrádi Roma Kultúrház igazgatója volt, aki szerint a két évtizede gyűjtött fotók hamisítatlan kordokumentumok. Dr. Dragoljub Acković, igazgató, Roma Kultúrház, Belgrád: „Amikor feldolgozatlan fotót közlünk, akkor az első rangú történelmi bizonyíték. Ez jelentősebb azoktól az írott forrásoktól, amelyek alapján a roma nép kultúráját és történelmét kutatják.”

A tárlat bemutatásával először történt meg, hogy történelmileg elismerjék a Szerbiában élő roma kisebbség áldozatait. Jelena Jovanović, elnökhelyettes, Roma Nemzeti Tanács: „Fontos, hogy ezek a fiatalok, akik eljöttek ide, a látogatók, a roma és más közösségek tagjai megismerjék egymást, meg az idősek is, hogy megismerjék azt, ami történt. Ismernünk kell a történelmünket, és nem szabad elfelejtenünk, hogy az soha ne ismétlődhessen meg.”

A roma kisebbségnek jelentős társadalmi szerepe volt és maradt is Szerbiában – emelte ki Igor Mirović tartományi kormányfő. „Ez egy jó alkalom arra, hogy a kiállított képeket nézve elgondolkodjunk, vajon megfelelően támogatjuk-e azokat a tevékenységeket, amelyek egy kisebbségi közösség, mint amilyen a roma is, megmaradásához és identitásának megőrzéséhez szükségesek országunkban.”

A tartományi kormány célja, hogy a vajdaságban élő kisebbségi közösségek a jövőben gazdaságilag erősödjenek, ugyanis így tudják majd megőrizni kulturális értékeiket is – tette hozzá a kormányfő. 

Újvidék
Igor Mirović
Róma
áldozat
világháború

Most

14:07, Frissítve: 14:17

Horror és vörösbor a palicsi Abbáziában

Különleges filmfesztivált rendeztek Palicson. Középpontjában a horrorfilmek és a vörösbor szerepelt. A negyedik Dead Lake Horror & Wine Festival helyszíne a tópart közelében lévő bbázia mozi.
13:28, Frissítve: 13:54

Vučić: Itt kell tartanunk az ápolónőket

2022 végéig a belgrádi Gyermekklinika új épületet kap - jelentette be a szerb elnök. Arra számít, hogy jelentős béremelés lesz az egészségügyben dolgozók, főleg az ápolónők számára.
11:56, Frissítve: 12:47

Legyél te is hős!

Az elsősegély világnapja alkalmából “Legyél te is hős!” címmel a Magyarkanizsai Egészségház bemutatót tartott a városháza előtti parkban. Az akción 48 középiskolás diák vett részt.
10:48, Frissítve: 11:50

Reneszánszát éli a fotózás Törökbecsén

Parkban pihenő nyugdíjasok, fürdőző gyerek, fagyizó édesanya és csemetéje, nyári délutáni szundikálás. Néhány pillanatkép a Törökbecseiek arca című fotókiállításról a Művelődési Ház képtárában.

Népszerű

nő babakocsival, kisgyerekkel

Változik a családtámogatás rendszere Vajdaságban

A tartományi kormány megszüntette a harmadik gyermek után járó támogatást Vajdaságban, mivel a 2017.december 24-e után született gyermekek után ezentúl a szerb kormány folyósítja a támogatást.

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.