Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Az emberkereskedelem ellen oktatással küzd a Vöröskereszt

2019-09-17
17:07
2019-09-17
19:45
Forrás
Pannon RTV
A Széchenyi István Általános Iskola Šabac utcai épületében másodikos tanulóknak tartottak műhelyfoglalkozást a Vöröskereszt munkatársai.

Szerbia-szerte tartanak felvilágosító előadásokat és műhelyfoglalkozásokat általános és középiskolásoknak. A tanév kezdetével a Vöröskereszt szabadkai szervezete is folytatja a néhány éve megkezdett munkát. Egyébként a szerbiai Emberkereskedelem Áldozatainak Védelmi Központja 2019-ben 58 személyt - gyerekeket és felnőtteket vett nyilvántartásba, akik vélhetően emberkereskedelem áldozatává váltak, közülük 46-an szerb állampolgárok, a többiek külföldiek.

A Széchenyi István Általános Iskola Šabac utcai épületében másodikos tanulóknak tartottak műhelyfoglalkozást a Vöröskereszt munkatársai. A gyerekek érdeklődve vettek részt a munkában. Fábián Krisztofer, másodikos tanuló: „Azt mondta a Vöröskereszt, hogy ne üljünk be idegenek autójába.

Mészáros Márk hozzátette: „A Vöröskereszt azt is emlegette, hogy a személyes házunkba ne engedjünk be olyan embert, akit nem ismerünk, és s Facebookon és egyéb ilyen csetelő helyen ne írjunk idegen embernek, akit nem ismerünk.”

Plavšić Nikolina, a Széchenyi István Általános Iskola nyolcadikos tanulója saját iskolájában tartott foglalkozásokat szerb és magyar nyelven: „Én már két éve vagyok önkéntes a Vöröskeresztben. Ma az emberkereskedelemről volt szó. Vannak képek és a képekről beszélgetünk, meg mutogattunk, meg játszottunk, a gyerekeknek ez ma nagyon érdekes volt. Már több iskolában is voltam, meg az óvodában.”

Svanner Ildikó tanító szerint sokat kell beszélgetni a gyerekekkel az emberkereskedelem veszélyeiről otthon és az iskolában egyaránt. Azt vette észre, hogy a gyerekek érdeklődőbbek, befogadóbbak, ha fiataloktól hallanak információkat a komoly témákról: „Sajnos, előfordult a városunkban is, és ez egyre gyakoribb, hogy el-elcsábítgatják a gyerekeket, eltűnnek a gyerekek, és hát nekünk, a tanerőnek is muszáj nagyon odafigyelni erre. Úgyhogy a szülők sajnos nagyobb részben jönnek a gyerekekért. Nem merik őket egyedül engedni haza, de nekünk is fel kell őket készíteni ezáltal, hogy ilyen műhelymunka keretén belül beszélgetünk a témáról. És ezt nap mint nap bele is visszük a mindennapi életükbe, ahol lehet rávilágítunk, hogy mit ne csinálj, hogy csináld, hogy jó legyen.”

A Vöröskereszt a tanév folyamán minden szabadkai általános és középiskolába ellátogat ezzel a programmal. Önkénteseit, illetve fiatal előadóit szakemberek képezik ki erre a munkára, akik aztán a gyerekek korának megfelelő módon adják át tudásukat.

emberkereskedelem
oktatás
Vöröskereszt
Szabadka
Széchenyi István Általános Iskola

Most

21:20, Frissítve: 21:39

Sólymos László a Most-Híd új elnöke

Sólymos Lászlót, a Most-Híd korábbi alelnökét választották pártelnöknek a szlovák-magyar vegyespárt mai füleki kongresszusán - jelentette be a párt Facebook profilján.
20:56, Frissítve: 22:05

Irány a világűr!

Közép-európai idő szerint 21 óra 22 perckor lövik ki az Elon Musk által alapított SpaceX űrhajóját a NASA Kennedy Űrközpontból, a floridai Canaveral-ból.
19:37, Frissítve: 20:28

Teljes a káosz Minneapolisban

A hét elején történt rendőri brutalitás miatt utcai zavargások törtek ki. Minnesota állam kormányzója, Tim Waltz a Nemzeti gárda legmagasabb szintű mobilizációját rendelte el.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.