Ugrás a tartalomra

Az Emmausz kollégium többet nyújt kényelmes lakhatásnál

2020.09.10
12:46
2020.09.10
20:44
Forrás
Pannon RTV
Az Emmausz katolikus fiúkollégium – anyaországi támogatással -–2002-ben nyílt meg.

Nem véletlen, hogy a muzslyai katolikus plébánia udvarában épült fel, mivel 1965 óta a bánáti faluban Don Bosco követői, a szalézi rend tagjai hirdetik az igét, akiknek a legfontosabb célja a fiatalok nevelése.

A muzslyai fiúkollégium megépítésének az ötletét az 1995-ben Nagybecskereken beindított katolikus leánykollégium példája adta. A Szegény Iskolanővérek rendházában ugyanis a háborús években lakhatást biztosítottak a városban tanuló rászoruló lányoknak. A segélyezési szándékból azután kollégium született. Voltak, akik attól féltek, hogy nem lesz majd elég tovább tanulni vágyó magyar gyerek Bánátban. A nagybecskereki magyar középiskolai tagozatok visszahozása, csakhamar eloszlatta ezeket a dilemmákat, mivel a dél-bánáti magyarok számára Nagybecskerek a legközelebb eső város, ahol még van magyar középiskolai oktatás.

Dvorski Lambert, kollégista, Törökbecse: „Egészségügyi középiskolába járok. Ez a harmadik évem itt a kollégiumban. Az egyik barátomtól hallottam – ő ajánlotta, hogy jöjjek ide. Nem bántam meg. Mert sokkal könnyebb, hogy itt vagyok, és nem kell mindennap utazni.”

A kollégiumban nem csak kényelmes lakhatási feltételek vannak. A kollégistáknak segítenek a tanulásban. Közösségi életre is nevelik őket. A szülők is elégedettek, hiszen jó körülmények között lakhat és tanulhat a gyerekük.

Görbe Tivadar, kollégista, Torontálvásárhely: „Nagyon szeretem a biológiát és a kémiát. Ezért ide iratkoztam a nagybecskereki egészségügyi iskolába. És azért választottuk az Emmausz kollégiumot, mert tudtuk, hogy itt nem hanyagolják el a diákokat.”

Az anyaországi támogatásnak köszönve mondhatni szimbolikus összegért laknak a fiúk a kollégiumban. A járvány miatti kényszerszünet után a kollégisták már várták, hogy találkozhassanak. Hétfőn tanévnyitó szentmisét mutattak be a Mária Szent Neve plébániatemplomban, majd a fiúk beköltöztek a szobáikba.

Tatár Teodor, kollégista, Torontálvásárhely: „Ezt a kollégiumot választottuk, mert kicsit olcsóbb volt. Meg jó a társaság is. Lehet sok mindent csinálni, még futballozni is.”

Az idén a megszokottnál valamivel kevesebb lakója lesz a bánáti szórványkollégiumnak. Az intézmény vezetője szerint ez is egy kihívás, mellyel meg kell küzdeni. A legfontosabb az, hogy jók legyenek az év végi eredmények.

Emmausz kollégium
Emmausz katolikus fiúkollégium
Muzslya
Szalézi rend

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.