Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Szkocsovszki László

Az erdő sűrűjében vertek tábort a migránsok

2023.03.30
15:51
2023.03.30
16:28
Forrás
Pannon RTV
A magyar határkerítés közelsége miatt az észak-bácskai határövezetben most a Palicshoz közeli Tőzegbánya erdőben bujkál a legtöbb migráns. Az illegális táborokban nemzetiségenként vernek táborhelyeket.

Az illegális bevándorlók az erdei utak mentén székeken ülve figyelik, ki az, aki megközelít egy-egy migránstábort.

A Tőzegbánya erdő sűrűjében a magyar határhoz közel, mindössze néhány száz méterre a magyar határkerítéstől, rátaláltunk egy illegális migránstáborra. Amikor a stábunk odafelé tartott, két széken ültek azok a migránsok, akik figyelik azt, hogy kik jönnek arrafelé. Az erdő sűrűjéből, amikor kijöttek a migránsok, ketten hárman, akkor elmondták, hogy ott nagyjából ötvenen tartózkodnak, főképp pakisztániak és afganisztániak. Azt mondták, hogy az erdő túlsó oldalán viszont a marokkóiak táboroznak. Tehát, nagyon sokan vannak a Tőzegbánya erdőben, viszont alaposan elbújnak, mert a rendőrök rendszeresen járőröznek, és begyűjtik őket, és elszállítják a szerbiai befogadóközpontokba.

Nyilatkozni egyik migráns sem akart, de szerették volna rávenni stábunkat, hogy menjünk be táborhelyükre. Ezt természetesen biztonsági okokból nem tettük meg.

Tisztes távolságból szerettünk volna két kérdést feltenni, a migráns azt mondta, menjünk be, ott van mögötte a táboruk. Arról érdeklődtünk, mennyien vannak, azt válaszolta, ötvenen, majd integetett, és ismét mondta, hogy menjünk be.

Nem könnyű azoknak, akik a közelben, az erdő alatt laknak.

Mihájlovity Irén, Palics: „Éjszaka? Most mondjam, éjszaka, mikor megyek az unokámért 10-11 órakor a munkára, akkor ott az Etno Campnál a taxikból úgy tódulnak ki. Nem négy-öt van egy taxiban, hanem a csomagtartóba ahány befér.”

A migránsok jól szervezettek, ritkán hagyják el táborhelyüket, olyankor is a fák mögül figyelik, mi történik, és van-e mozgás a közelben.

Palics
tőzeg tó
migránsok

Most

11:42, Frissítve: 11:56

Tűzvédelmi előadások a gazdáknak

Tűzvédelmi előadás sorozatot tart Magyarkanizsa községben a községi Önkéntes Tűzoltó Szövetség. A tűzvédelmi előadás hosszú évek után került újból megszervezésre, célja pedig, hogy a termelőket felkészítse az aratási időszakra.
10:38, Frissítve: 12:48

Ma van a dohányzásmentes világnap

Naponta 13-an halnak meg tüdőrák következtében Szerbiában, 90 százalékuk dohányos. Ma van a dohányzásmentes világnap. A dohányzók számát tekintve Szerbia az ötödik helyen áll Európában.
08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű