Ugrás a tartalomra

Az erdő sűrűjében vertek tábort a migránsok

2023.03.30
15:51
2023.03.30
16:28
Forrás
Pannon RTV
A magyar határkerítés közelsége miatt az észak-bácskai határövezetben most a Palicshoz közeli Tőzegbánya erdőben bujkál a legtöbb migráns. Az illegális táborokban nemzetiségenként vernek táborhelyeket.

Az illegális bevándorlók az erdei utak mentén székeken ülve figyelik, ki az, aki megközelít egy-egy migránstábort.

A Tőzegbánya erdő sűrűjében a magyar határhoz közel, mindössze néhány száz méterre a magyar határkerítéstől, rátaláltunk egy illegális migránstáborra. Amikor a stábunk odafelé tartott, két széken ültek azok a migránsok, akik figyelik azt, hogy kik jönnek arrafelé. Az erdő sűrűjéből, amikor kijöttek a migránsok, ketten hárman, akkor elmondták, hogy ott nagyjából ötvenen tartózkodnak, főképp pakisztániak és afganisztániak. Azt mondták, hogy az erdő túlsó oldalán viszont a marokkóiak táboroznak. Tehát, nagyon sokan vannak a Tőzegbánya erdőben, viszont alaposan elbújnak, mert a rendőrök rendszeresen járőröznek, és begyűjtik őket, és elszállítják a szerbiai befogadóközpontokba.

Nyilatkozni egyik migráns sem akart, de szerették volna rávenni stábunkat, hogy menjünk be táborhelyükre. Ezt természetesen biztonsági okokból nem tettük meg.

Tisztes távolságból szerettünk volna két kérdést feltenni, a migráns azt mondta, menjünk be, ott van mögötte a táboruk. Arról érdeklődtünk, mennyien vannak, azt válaszolta, ötvenen, majd integetett, és ismét mondta, hogy menjünk be.

Nem könnyű azoknak, akik a közelben, az erdő alatt laknak.

Mihájlovity Irén, Palics: „Éjszaka? Most mondjam, éjszaka, mikor megyek az unokámért 10-11 órakor a munkára, akkor ott az Etno Campnál a taxikból úgy tódulnak ki. Nem négy-öt van egy taxiban, hanem a csomagtartóba ahány befér.”

A migránsok jól szervezettek, ritkán hagyják el táborhelyüket, olyankor is a fák mögül figyelik, mi történik, és van-e mozgás a közelben.

Palics
tőzeg tó
migránsok

Most

20:11, Frissítve: 20:24

Az ukrán elnökkel tárgyalt a szerb államfő Tiranában

Az Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozón Aleksandar Vučić egyebek mellett a két ország területi integritásáról, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásáról és a béke megteremtésére tett erőfeszítésekről egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel.
19:03, Frissítve: 19:10

Kedvezmények a Forum Könyvkiadónál

A Forum Könyvkiadó Intézet felhívja a figyelmet, hogy a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat elismert alkotásait további két hétig árusítják 20%-os kedvezménnyel a weboldalukon (https://forumliber.rs/shop).
18:36, Frissítve: 18:44

Ajándék a hölgyeknek

Miközben még az előző koncert hatása alatt állunk, a Szabadkai Népszínház és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar újabb közös eseményre készül.

Népszerű