Ugrás a tartalomra
TANJUG/ZORAN ZESTIC/bg

Az év végére elkészül a gyorsvasút Belgrád és Újvidék közötti része

2021.03.25
18:31
2021.03.25
20:05
Forrás
Pannon RTV
2021 végére elkészülhet a Belgrád-Budapest gyorsvasút Belgrád és Újvidék közötti szakasza. A munkálatok jelenleg a 34,5 kilométeres Belgrád-Ópázova és a 40,4 kilométeres Ópázova-Újvidék szakaszon folynak a kínai Exim bank kölcsönéből.

Aleksandar Vučić szerb elnök ma Zemunban és Beškánál is megtekintette a munkálatokat.

Szeptember végéig befejezik, az év végéig pedig már át is lehet adni a forgalomnak a Belgrádot és Ópazovát összekötő vasútszakaszt – ezt ígérte Aleksandar Vučićnak az építésért felelős kínai cég. Ez lesz az első olyan vasútszakasz Szerbiában, amely részben négyvágányos. Két vágányon az utasforgalom zajlik majd 200 kilométeres óránkénti sebességgel, két vágányon pedig a teherforgalom 120 kilométeres sebességgel óránként.

Aleksandar Vučić szerb államfő: „Két változata lesz a vonatoknak, csak hogy a polgárok tudjanak erről. Az egyik vonat egyszer fog megállni Belgrád és Újvidék között. Az is lehet hogy expressznek hívjuk majd, vagy ahogy szeretnék. Ez a vonat 30 percig fog utazni. A másik vonat kilenc állomáson áll majd meg. Zemun, Batajnica, Újpázova, Ópázova, Inđija, Beška, Karlóca, Pétervárad és Újvidék. Ez a vonat 52-53 percet fog utazni. Ha 55 percig utazik, akkor is gyorsabban lehet az egyik város központjából a másik városéba eljutni, mint autóval.”

TANJUG/ZORAN ZESTIC/bg

Az Ópazovát és Újvidéket összekötő vasútszakasz kiépítése a tervek szerint az év végéig kell, hogy befejeződjön. A szerb elnök új projektekről is beszélt a látogatás során.

„Előttünk áll egy nagy projekt, egy diszpécserközpont, ahol az egész országban folyó vasútforgalmat irányítani tudjuk majd. Tehát ahonnan ellenőrizni tudunk minden vasúti irányt, vonatot az országban. Ezt az Oroszországi Vasutak fogják építeni, és ha jól értettem, a munkálatoknak 2023 végéig be kell fejeződniük.”

TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/bg

A Belgrád-Budapest gyorsvasút Újvidéket és a szerb-magyar határt összekötő szakaszát szeptember elsején kezdik el építeni.

gyorsvasút
vasút
Belgrád
Újvidék
szerb-magyar határ
Aleksandar Vučić
építés

Most

17:04, Frissítve: 17:27

Olyan olcsó a tej, hogy a tejtermelők feladják

Míg a kenyér, a hús, a zöldségfélék és a gyümölcs ára nőtt, addig a tej és a tejtermékek ára maradt a régi már huzamosabb ideje. Az üzemanyag és a takarmány pedig folyamatosan drágul - panaszolják a tejtermelők.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.