Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mert az időseknek tisztában kell lenniük jogaikkal

2018-11-06
14:26
2018-11-06
15:52
A Magyarkanizsai Vöröskereszt és a Vajdasági Vöröskereszt közösen szervezett fórumán jogi témákban kérhették ki a résztvevők az előadó szakember véleményét.

Az idősek jogairól tartottak ma előadást Magyarkanizsán, amelyen négy intézmény idős polgárai vettek részt a Városháza dísztermében.

Szakmai előadást tartottak Magyarkanizsán a község nyugdíjas egyesületei és intézményei számára. Arról tájékoztatták őket, hogy jogaiknak hogyan szerezhetnek érvényt az érdekképviseleteken keresztül. Hodik Erzsébet, elnök, Vöröskereszt, Magyarkanizsa: „Elsősorban a Szociális Központ, az az egyik illetékes. Az erre hivatott intézmény, az pedig az úgynevezett ombudsman, az emberi jogokkal megbízott személy, elsősorban oda forduljanak, de ez ki kell, hogy forrjon, hogy az emberek tudják, hogy mik a jogaik, és itt most ez arról szólt.”

Az előadás alapja egy összeállított kiadvány, a Bevezetés az öregek, és az idősek emberi jogaiba, amely valójában egy 2015-ben kidolgozott, felméréseken alapuló dokumentum, amelyet a Vöröskereszt és a HelpAge International szervezete közösen dolgozott ki. Lidija Ricz Richter, munkatárs, Vajdasági Vöröskereszt: „Szerbia egész területén több felmérést végeztünk, hogy mennyire létezik diszkrimináció az idős személyek ellen, és melyek azok a jogok, amik érintik őket. Arra a következtetésre jutottunk, hogy szükségesek az ilyen előadások minden közösségben, ahol az idős polgártársaink megismerhetik a jogaikat.”

A fórumon a magyarkanizsai Községi Nyugdíjas Egyesület, a Községi Nyugdíjasok Polgári Csoportja, a Gerontológiai Központ, és a Batthyáneum Idősek Egyházi Otthona képviselői vettek részt.

idős
nyugdíjas
jog
Magzarkanizsa

Most

21:47, Frissítve: 06:38

Előttünk a jégvédelmi szezon

A Közügyekben Bognár Pásztor Hajnalka, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa elmondta, Szabadkán a tavalyról megmaradt jégvédelmi rakéták mellé idén újabb ötvenet vásároltak.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.