Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Szkocsovszki László

Az illegális bevándorlók gyorsan visszaszivárognak

2022.06.03
14:39
2022.06.03
15:35
Forrás
Pannon RTV
Folyamatosan érkeznek a migránsok Szabadkára.

Az egyik pénzváltó tulajdonosa stábunknak azt mondta, többségük a már Nyugat-Európában tartózkodó rokonaitól, továbbá Törökországból és Tunéziából kap pénzt, átutalással. Sokan azonban továbbra is az erdőkben, és a vasútállomás környékén bujkálnak.

Pannon RTV/ Szkocsovszki László

A nagyjából valamivel több mint száz férőhelyesre tervezett szabadkai befogadóközpontban a migránsok elmondása szerint most legalább háromszázan vannak már. Általában a legtöbbjük afgán, illetve egyre több a marokkói és a fekete-afrikai is, folyamatosan érkeznek újabbnál újabb csoportok. Akiket nem tudnak elszállásolni benn az épületekben, azok kinn az udvaron kapnak helyet, és ott töltik az éjszakát, illetve a nappalokat is.

Pannon RTV/ Szkocsovszki László

A migránsok a befogadóközpontban teljes ellátást, három étkezést kapnak.

Afgán migránsok egy nagyobb csoportja Németországba tart. Azt mondják, a tálib hatalom elől menekültek el, családjuk viszont otthon maradt: „Azért szeretnék Németországba menni, hogy új életet kezdhessek ott. Mint tudja, a tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban, emiatt pedig nagyon sok gondja van az embereknek. A tálibok elől mennénk Németországba egy új életet kezdeni. Jó helyzetben, jó hozzáállással, a szebb jövőnkért. ”

Pannon RTV/ Szkocsovszki László

Azt is elmondta, eddig négyszer próbálkozott átjutni Magyarországra, de a magyar rendőrség erősen védi a határt, elkapták és visszaküldték. Hasonlóképp járt egy másik afgán migráns is. Szerinte a magyar határkerítésen nem lehet átjutni: „Igen, már túl sokszor, mivel a magyar rendőrség most már nagyon komolyan ellenőriz, ez az oka, hogy nagyon nehéz átjutni a határon. Már háromszor-négyszer is próbáltam átjutni a határon.”

Pannon RTV/ Szkocsovszki László

Nemcsak taxival utaznak a migránsok, a szabadkai autóbusz-pályaudvaron is állandó a jelenlétük. Úgy tudjuk, az egyik legnagyobb szabadkai bevásárlóközponttal szemben, a vasútállomás elhagyott romos épületeiben is egyre többen vannak. Onnan időnként begyűjti őket a szerb rendőrség, és elszállítja valamelyik távolabbi befogadóközpontba, de az illegális bevándorlók gyorsan visszaszivárognak.

illegális bevándorlás
illegális bevándorló
illegális bevándorlók
taxi
taxis
taxisok
Németország
migráns
migránsok
Szabadka
Nyugat-Európa
Törökország
Tunézia
Marokkó
tálib
tálibok

Most

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.