Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Az ingázás továbbra is lehetséges Szerbia és Magyarország között

2020-09-30
12:44
2020-10-01
01:20
Forrás
Pannon RTV
A kisebb határátkelőket egyelőre nem nyitják meg Szerbia és Magyarország között, az ingázás azonban továbbra is lehetséges mindkét irányban.

Ezt nyilatkozta Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete a Pannon RTV-nek. Hozzátette: az ingázás előfeltétele azonban a munkavégzés vagy a földművelés, vagyis igazolnia kell, hova utazik és miért, ellenkező esetben, vagyis, ha csak vásárolni vagy idegenforgalmi céllal utazna valaki Magyarországra, és ez kiderül, megtörténhet, hogy tíznapos karanténra kötelezik.

Pintér Attila, belgrádi nagykövet, Magyarország: „A diákokra ugyanazok a szabályok, ugyanazok a szabályozások vonatkoznak, mint mindenki másra. Itt viszont egy fontos megjegyzést hadd tegyek, természetesen arra van lehetőség, ha valaki ingázással szeretne közlekedni, abban az esetben ez a diákokra is vonatkozik. Ha valaki Magyarországon tanul, és hazajönne a hétvégére, abban az esetben rá a fordított ingázás vonatkozik, tehát Szerbiába beléphet 24 órára, de csak 30 kilométeres sávon belül, és 24 órán belül neki el kell hagynia Szerbiát. Tehát ha az a kérdés, hogy hétvégére hazajöhetnek-e a diákok, akkor a válaszom az, hogy hazajöhetnek, de amikor visszatérnek, akkor karanténkötelezettség, de ha ez 24 órán belül lezajlik, és 30 kilométeres sávban, akkor viszont probléma nélkül visszatérhetnek Magyarországra.”

A koronavírus-járvány tehát nemcsak a szerbiai tanulóknak, hanem a Magyarországon tanuló vajdasági diákoknak is megváltoztatta az életét. A korlátozások a szülőket is egyaránt megviselte. Azok, akik a 30 kilométeres határsávon kívül tanulnak karácsony előtt nemigen jöhetnek haza a jelenlegi előírások szerint. Emiatt félmegoldásként a határ menti városokban találkoznak szülők és gyerekek. Még ez is több mint az online beszélgetés. Pintér Attilát, Magyarország belgrádi nagykövete azt mondta, az intézkedések egyelőre nem változnak. A kisebb határátkelőket egyelőre nem nyitják meg Szerbia és Magyarország között, az ingázás azonban továbbra is lehetséges mindkét irányban – nyilatkozta. A 30 kilométeres sávban tanuló diákok pedig 24 órára hazajöhetnek. A Közügyekben részletesen foglalkoztunk a témával.

Pintér Attila
ingázás
ingázó
diák

Most

11:31

Késes támadás Nizzában

Egyelőre nagyon keveset tudni a történtekről, a Reuters hírügynökség szerint még zajlik a rendőrségi akció a városban. Cikkünk frissül!

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.