Ugrás a tartalomra

Az iskolai erőszak ellen tüntettek egyes iskolák pedagógusai Szerbiában

2022.12.01
15:45
2022.12.01
19:10
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken az utcára vonultak a tanárok. Néhány iskolákban pedig a témával kapcsolatban foglalkozást tartottak, máshol pedig elmaradt az első óra, de akadtak olyan iskolák is, ahol egész nap szünetelt a tanítás.

Újvidéken az utcákra vonultak a tanügyi dolgozók, így adva hangot az erőszakkal és mindazzal szemben, ami jelenleg az oktatási szférában zajlik.

Szabadkán nyugodtabb volt a helyzet. Több iskolában elmaradt az első óra. A pedagógusok többsége az erőszakkal szembeni zéró tolerancia bevezetését szorgalmazná.

Apró Szilvia, tanár, szakszervezeti tag, Október 10. Á.I.:
Ahogy hallottuk az elmúlt hetek eseményeit, illetve a gyerekek között a kortárs erőszak is egyre jobban jelen van az iskolákban. A tanárok nincsenek megbecsülve, és ez miatt a gyerekek sok mindent megengedhetnek, nincs semmi a kezünkben, és tiltakozunk mindenféle erőszak ellen, amit a tanárok, illetve a diákok ellen követnek el.

A diákok nemcsak egymással szemben agresszívek, hanem a tanárokkal szemben is.

Süli Szilvia, osztálytanító, Széchenyi István Á.I.:
Ehhez a sztrájkhoz mi azért csatlakoztunk, mert úgy érezzük, hogy ki kell állnunk a tanárnő mellett és ez az ügy mellett. Csökkenteni kell az iskolai erőszakot, megelőzni, illetve vissza kell szorítani.

A szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban a kortárs erőszak elkerülése érdekében foglalkozásokkal hívták fel a tanulók figyelmét az empátia, a kölcsönös tisztelet és egymás elfogadásának fontosságára.

Horváth Anna, tanuló, Svetozar Marković Gimnázium:
Nem jó, ha valaki valakit piszkál, annak sem akit bántanak, mert eléggé rossz hatással van rá és ez akár még a felnőtt korban is megmaradhat.

Az oktatási intézmények a diákok második otthonai, ezért kiemelten fontos az iskolák felőli azonnali reakció - emelte ki Petkovics Márta, a Svetozar Marković Gimnázium tanára: Azt gondolom, hogy az iskolai bántalmazások a mai világban egyre gyakoribbak és mindennek a gyökere a társadalom alapsejtjéből, a családból indul. Az iskolának, mint intézménynek és a foglalkoztatottaknak nagyon fontos szerepük van, de a felelősség nem hárulhat kizárólag rájuk.

Azzal kapcsolatban, hogy megoldást jelentene-e, ha a pedagógusok is megkapnák a hivatalos személyi státuszt, az oktatási intézményekben dolgozók többsége egyetértően reagált.

iskolai erőszak
tüntetés

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.