Ugrás a tartalomra
video screenshot

Az MMR-oltás kötelező, büntetendő a szülő, ha visszautasítja

2023.01.23
14:02
Forrás
B92, VajdaságMa
Százötvenezer dinár büntetést kaphat a szülő, ha visszautasítja a kötelező MMR-védőoltást.

A Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója, Verica Jovanović kijelentette, hogy kevesen veszik fel az MMR-oltást. A hivatalos adatok szerint 2021-ben a gyerekek 74,8 százalékát oltották be ezzel a vakcinával kétéves korig, míg a második oltást 85,8 százalék kapta meg. Jovanović elmondta, 2017 végétől 2019 júniusáig Szerbiában 5798 kanyarós megbetegedést regisztráltak, ezek közül 15 halálos kimenetelű volt. A halálos áldozatok között négy, öt évnél fiatalabb gyerek is volt. Emlékeztetett arra, hogy az MMR-vakcina kötelező, a szülők pedig nem utasíthatják vissza az oltást, kivéve, ha ennek a döntésnek egészségügyi okai vannak. Az a szülő, aki visszautasítja a kötelező oltást, 50 ezertől 150 ezer dinár büntetést kaphat. Jovanović szerint a legnagyobb büntetés mégiscsak az, ha a gyerek megbetegszik, ezt pedig az oltással meg lehet előzni.

MMR-védőoltás
MMR

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.