Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Az MNT felsőoktatási ösztöndíja

2020.10.16
17:58
2021.03.01
11:32
Forrás
Pannon RTV
Tizedik éve hirdeti meg a Magyar Nemzeti Tanács a magyar kormány támogatásával felsőoktatási ösztöndíjpályázatát.

Idén első körben 290 elsőéves hallgató és 70 demonstrátor részesül anyagi támogatásban. A testület célja, hogy a fiatalok szakképzett, nyelvtudással rendelkező és közösségük iránt elkötelezett friss diplomásként erősítsék a vajdasági magyarságot.

Pannon RTV/Csipak Edvin

A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjrendszerének köszönhetően az elmúlt 10 évben mintegy 4000 egyetemista nyert anyagi támogatást. Az ösztöndíj összege változó, 90-től 150 euróig terjed, attól függően, hogy főiskolán vagy egyetemen tanul a hallgató, hiányszakmát tanul-e, de családi körülményeit is figyelembe veszik.

Gulyás Oldal Natália, ösztöndíjas: „Az első számomra az, hogy minden meglegyen az egyetemen. Tankönyvek, tanfelszerelések és a hétvégi hazautazás is beletartozik.”

Tóthpál Réka, ösztöndíjas: „Szerintem az ösztöndíj minden tanulónak sokat segít, nagyon örülhetünk, hogy ezt így megkapjuk, szerintem mindenki számára segítséget jelent.”

Dudás Norbert, ösztöndíjas: „Szerintem az ösztöndíj kiváló motiváció minden diák számára, hogy minden évben jól teljesítsen. Ha jól tudom, jövőre is, ha jól végzik a diákok a tanulmányaikat, tehát jó eredménnyel végzik az évet, akkor egy demonstrátori ösztöndíjra is jelentkezhetnek.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Az ösztöndíjnak köszönhetően a fiatalok idejüket tanulmányaiknak szentelhetik. Az MNT 10 hónapon keresztül folyósítja az összeget, ez pedig fedezi a tanfelszerelések költségét, de segíthet a kollégiumi és az utazási költségek fedezésében is.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Jelentősen hozzájárultuk ahhoz, hogy a fiatalokat ösztönözzük a továbbtanulásra, hogy ösztönözzük az itthon maradásra, és ezzel a szülőföldön való boldogulást is elősegítettük. A fiatalok, akik az ösztöndíjban részesülnek, a tanulmányaik alatt teljes egészében a tanulásnak tudják magukat szentelni és nincs arra szükség, hogy a tanulmányaik mellett vagy helyett munkát vállaljanak, hiszen gazdag ösztöndíjról beszélünk.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Az ünnepélyes aláíráson felolvasták Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikai államtitkár levelét, amelyben gratulált a hallgatóknak és kiemelte a tíz éves ösztöndíjrendszer hatását a vajdasági felsőfokú oktatásra. A rendezvényen alkalmi műsort is láthattak a résztvevők.

felsőoktatási ösztöndíj
Magyar Nemzeti Tanács
felsőoktatás

Most

16:17, Frissítve: 16:37

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.
15:44, Frissítve: 15:50

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.
15:05

Óriási beruházás érkezik Magyarországra

Bejelentették Magyarország eddigi legnagyobb beruházását. Debrecenben a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét.
13:26

Újabb delfintámadás Japánban

Újabb delfintámadás ért két fürdőzőt egy japán strandon, egyiküket kórházba kellett szállítani. Nem először történt ilyesmi, már legalább hat hasonló esetről tudnak.

Népszerű