Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Az MNT felsőoktatási ösztöndíja

2020.10.16
17:58
2021.03.01
11:32
Forrás
Pannon RTV
Tizedik éve hirdeti meg a Magyar Nemzeti Tanács a magyar kormány támogatásával felsőoktatási ösztöndíjpályázatát.

Idén első körben 290 elsőéves hallgató és 70 demonstrátor részesül anyagi támogatásban. A testület célja, hogy a fiatalok szakképzett, nyelvtudással rendelkező és közösségük iránt elkötelezett friss diplomásként erősítsék a vajdasági magyarságot.

Pannon RTV/Csipak Edvin

A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjrendszerének köszönhetően az elmúlt 10 évben mintegy 4000 egyetemista nyert anyagi támogatást. Az ösztöndíj összege változó, 90-től 150 euróig terjed, attól függően, hogy főiskolán vagy egyetemen tanul a hallgató, hiányszakmát tanul-e, de családi körülményeit is figyelembe veszik.

Gulyás Oldal Natália, ösztöndíjas: „Az első számomra az, hogy minden meglegyen az egyetemen. Tankönyvek, tanfelszerelések és a hétvégi hazautazás is beletartozik.”

Tóthpál Réka, ösztöndíjas: „Szerintem az ösztöndíj minden tanulónak sokat segít, nagyon örülhetünk, hogy ezt így megkapjuk, szerintem mindenki számára segítséget jelent.”

Dudás Norbert, ösztöndíjas: „Szerintem az ösztöndíj kiváló motiváció minden diák számára, hogy minden évben jól teljesítsen. Ha jól tudom, jövőre is, ha jól végzik a diákok a tanulmányaikat, tehát jó eredménnyel végzik az évet, akkor egy demonstrátori ösztöndíjra is jelentkezhetnek.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Az ösztöndíjnak köszönhetően a fiatalok idejüket tanulmányaiknak szentelhetik. Az MNT 10 hónapon keresztül folyósítja az összeget, ez pedig fedezi a tanfelszerelések költségét, de segíthet a kollégiumi és az utazási költségek fedezésében is.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Jelentősen hozzájárultuk ahhoz, hogy a fiatalokat ösztönözzük a továbbtanulásra, hogy ösztönözzük az itthon maradásra, és ezzel a szülőföldön való boldogulást is elősegítettük. A fiatalok, akik az ösztöndíjban részesülnek, a tanulmányaik alatt teljes egészében a tanulásnak tudják magukat szentelni és nincs arra szükség, hogy a tanulmányaik mellett vagy helyett munkát vállaljanak, hiszen gazdag ösztöndíjról beszélünk.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Az ünnepélyes aláíráson felolvasták Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikai államtitkár levelét, amelyben gratulált a hallgatóknak és kiemelte a tíz éves ösztöndíjrendszer hatását a vajdasági felsőfokú oktatásra. A rendezvényen alkalmi műsort is láthattak a résztvevők.

felsőoktatási ösztöndíj
Magyar Nemzeti Tanács
felsőoktatás

Most

13:29

Dušan Bajatović: Nem drágul a gáz

Hozzátette, a gázművek hamarosan újabb hosszú távú szerződést köt a Gazprom orosz vállalattal, és az elvárások szerint ez a megállapodás flexibilis lesz az árak tekintetében.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.