Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Az MNT felsőoktatási ösztöndíja

2020-10-16
17:58
2020-10-16
18:21
Forrás
Pannon RTV
Tizedik éve hirdeti meg a Magyar Nemzeti Tanács a magyar kormány támogatásával felsőoktatási ösztöndíjpályázatát.

Idén első körben 290 elsőéves hallgató és 70 demonstrátor részesül anyagi támogatásban. A testület célja, hogy a fiatalok szakképzett, nyelvtudással rendelkező és közösségük iránt elkötelezett friss diplomásként erősítsék a vajdasági magyarságot.

A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjrendszerének köszönhetően az elmúlt 10 évben mintegy 4000 egyetemista nyert anyagi támogatást. Az ösztöndíj összege változó, 90-től 150 euróig terjed, attól függően, hogy főiskolán vagy egyetemen tanul a hallgató, hiányszakmát tanul-e, de családi körülményeit is figyelembe veszik.

Gulyás Oldal Natália, ösztöndíjas: „Az első számomra az, hogy minden meglegyen az egyetemen. Tankönyvek, tanfelszerelések és a hétvégi hazautazás is beletartozik.”

Tóthpál Réka, ösztöndíjas: „Szerintem az ösztöndíj minden tanulónak sokat segít, nagyon örülhetünk, hogy ezt így megkapjuk, szerintem mindenki számára segítséget jelent.”

Dudás Norbert, ösztöndíjas: „Szerintem az ösztöndíj kiváló motiváció minden diák számára, hogy minden évben jól teljesítsen. Ha jól tudom, jövőre is, ha jól végzik a diákok a tanulmányaikat, tehát jó eredménnyel végzik az évet, akkor egy demonstrátori ösztöndíjra is jelentkezhetnek.”

Az ösztöndíjnak köszönhetően a fiatalok idejüket tanulmányaiknak szentelhetik. Az MNT 10 hónapon keresztül folyósítja az összeget, ez pedig fedezi a tanfelszerelések költségét, de segíthet a kollégiumi és az utazási költségek fedezésében is.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Jelentősen hozzájárultuk ahhoz, hogy a fiatalokat ösztönözzük a továbbtanulásra, hogy ösztönözzük az itthon maradásra, és ezzel a szülőföldön való boldogulást is elősegítettük. A fiatalok, akik az ösztöndíjban részesülnek, a tanulmányaik alatt teljes egészében a tanulásnak tudják magukat szentelni és nincs arra szükség, hogy a tanulmányaik mellett vagy helyett munkát vállaljanak, hiszen gazdag ösztöndíjról beszélünk.”

Az ünnepélyes aláíráson felolvasták Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikai államtitkár levelét, amelyben gratulált a hallgatóknak és kiemelte a tíz éves ösztöndíjrendszer hatását a vajdasági felsőfokú oktatásra. A rendezvényen alkalmi műsort is láthattak a résztvevők.

felsőoktatás
felsőoktatási ösztöndíj
Jerasz Anikó
Magyar Nemzeti Tanács

Most

20:59

Moszkvában megkezdődött a feliratkozás a védőoltásra

Moszkvában pénteken megkezdődött a feliratkozás a Covid-19 járvány elleni tömeges védőoltásra, Szergej Szobjanyin polgármestere elmondta, hogy az első napon ötezren jelentkeztek a veszélyeztetettségük miatt elsőbbséget élvező szakmai csoportokból.
19:06

Elhalasztják a TSC meccsét

Elhalasztják a TSC labdarúgóklub hétvégi, a Javor otthonában esedékes szuperligás mérkőzését, miután a topolyaiak több játékosuk koronavírusos megbetegedésére hivatkozva kérelmezték ezt a ligától.
17:01, Frissítve: 17:13

Több belgrádi vendéglátós a csőd szélére került

Az új járványügyi intézkedések miatt az eddigieknél is nagyobb mértékű veszteségekkel kell számolniuk a fővárosi vendéglátósoknak - panaszolják. Szerintük a felgyülemlett kiadások miatt már így is sokukat a teljes csőd fenyegeti.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.